Školarci Škola 29. svibnja 2024.

Zašto se školarci dosađuju i kako im pomoći?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dosada u školi može biti izazov, ali uz pravilan pristup roditelja i učitelja, može se pretvoriti u priliku za rast i razvoj. Prepoznavanjem uzroka dosade i aktivnim traženjem rješenja, možemo pomoći našoj djeci da ponovno otkriju radost učenja i ostvare svoj puni potencijal.

Dragi roditelji, do sada ste zasigurno primijetili kako se vaši školarci često dosađuju u školi. Mnogi od vas su se i zapitali kako doskočiti dosadi i postoji li način na koji vi možete pomoći. No kako bismo došli na trag riješena ovoga problema i svojim školarcima poboljšali njihovo obrazovno iskustvo, važno je razumijeti uzroke njihove dosade.

Jedan od glavnih uzroka dosade je nedostatak izazova. Djeca koja su naprednija od svojih vršnjaka često se dosađuju jer im nastavni plan nije dovoljno stimulativan. Kada zadaci ne predstavljaju izazov, učenici gube interes i postaju nezainteresirani za nastavu. Slično tome, jednoličnost nastave može dovesti do gubitka pažnje. Nastava koja se bazira na monotonim metodama poučavanja, poput predavanja bez interaktivnih elemenata, brzo postaje dosadna. Djeca su prirodno znatiželjna i trebaju raznolike metode učenja kako bi ostala angažirana.

Možda te zanima... Zašto prvašići gube interes i motivaciju za školom i učenjem? Školarci

Osim toga, svako dijete ima svoje osobne interese i sklonosti. Ako se nastavni plan ne poklapa s njihovim interesima, djeca mogu osjećati da su sadržaji irelevantni i dosadni. Preopterećenost informacijama također može biti problem. Djeca koja su preplavljena velikom količinom informacija u kratkom vremenu mogu postati prezasićena i nezainteresirana. Nedostatak interakcije s vršnjacima također igra veliku ulogu. Učenici često uživaju u međusobnoj interakciji, a ako nastava ne omogućuje dovoljno grupnog rada ili diskusije, može se pojaviti osjećaj izoliranosti i dosade.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Kako roditelji mogu pomoći svojoj djeci da prevladaju dosadu?

Prvo, poticanje dodatnih aktivnosti može biti vrlo korisno. Ako je vaše dijete napredno, potičite ga na sudjelovanje u dodatnim projektima, izvannastavnim aktivnostima ili natjecanjima koja će mu pružiti dodatni intelektualni izazov. Razgovor s učiteljima također može pomoći. Otvorena komunikacija s učiteljima može dovesti do prilagodbe nastavnog plana kako bi bolje odgovarao potrebama vašeg djeteta. Učitelji mogu uključiti raznovrsnije metode poučavanja i interaktivne zadatke.

Razvijanje kritičkog mišljenja još je jedan važan korak. Potaknite dijete na postavljanje pitanja i istraživanje tema koje ga zanimaju izvan školskog programa. Ovo može pomoći u održavanju interesa za učenje. Omogućavanje prostora za kreativnost također može biti korisno. Kreativne aktivnosti, poput umjetnosti, glazbe ili pisanja, pružaju djeci priliku da izraze svoje ideje i osjećaje, čime se smanjuje osjećaj dosade.

Važno je i uključiti se u obrazovanje svog djeteta. Uključite se u školske aktivnosti i pratite djetetov napredak. Razumijevanje njegovih svakodnevnih iskustava u školi može vam pomoći da prepoznate trenutke kada mu je potrebna dodatna podrška ili motivacija. Podrška u razvoju emocionalne inteligencije također je ključna. Pomozite djetetu da razvije emocionalne vještine koje će mu omogućiti da bolje razumije i upravlja svojim osjećajima dosade i frustracije.

Dosada u školi može biti izazov, ali uz pravilan pristup roditelja i učitelja, može se pretvoriti u priliku za rast i razvoj. Prepoznavanjem uzroka dosade i aktivnim traženjem rješenja, možemo pomoći našoj djeci da ponovno otkriju radost učenja i ostvare svoj puni potencijal.

Možda te zanima... Kako roditelji mogu pomoći djeci koja su pod stresom od testova? Školarci
Antonia Domović, mag. prim. educ.
Autor kolumne

Antonia Domović, mag. prim. educ.

Kao magistra primarnog obrazovanja i edukatorica roditelja s više od desetljeća iskustva u radu s djecom i roditeljima, svakodnevno produbljujem svoje znanje kroz teoriju, ali i kroz praksu, u ulozi majke jednog živahnog dječaka i uskoro malene djevojčice. Kroz stalno usavršavanje na području Montessori pedagogije, vjerskog odgoja i psihoterapije, svakodnevno učim kako su roditeljstvo i osobni razvoj neraskidivo povezani, a svaki korak na tom putu doživljavam kao priliku za rast, uvjerena da svjesno roditeljstvo znači prepoznati vlastite rane i koristiti ih kao temelj za izgradnju dubljih, zdravijih odnosa s našom djecom. Iz te duboke povezanosti stručnosti i osobnog iskustva, nastala je @mamina_sveznalica – zajednica na Instagramu koja pruža roditeljima alate, podršku i inspiraciju da postanu istinski vođe svojoj djeci. Kroz ovu platformu pomažem roditeljima da razviju svijest o svojim odgojnim postupcima, razumiju naslijeđene obrasce i preuzmu aktivnu ulogu u oblikovanju budućnosti svoje obitelji. Moj cilj je osnažiti roditelje da prepoznaju i aktiviraju svoje potencijale, kako bi svojoj djeci pružili ne samo ljubav i podršku, već i čvrst temelj emocionalne stabilnosti i samopouzdanja. Vjerujem da svako dijete zaslužuje roditelja koji je spreman rasti zajedno s njim te da svaki roditelj ima moć postati vođa koji će svoje dijete voditi kroz život s mudrošću, snagom i ljubavlju. Zajedno gradimo snažne obitelji – jer upravo u njima leži istinska snaga naše budućnosti!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.