Školarci Škola 12. ožujka 2024.

Zašto prvašići gube interes i motivaciju za školom i učenjem?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prvi koraci u školskom svijetu mogu biti izazovni za mnoge prvašiće. Umjesto uzbuđenja i znatiželje, neki od njih suočavaju se s gubitkom interesa za školom i učenjem. Razlozi za ovo mogu biti složeni i duboko ukorijenjeni, a razumijevanje tih problema ključno je za pronalaženje adekvatnih rješenja.

Jedan od čestih faktora koji doprinose gubitku interesa je nedostatak pripreme djeteta za školu. Neki roditelji, možda vođeni željom da njihovo dijete bude uspješno, forsiraju upis u školu unatoč nedovoljnoj pripremi. Nedostatak emocionalne, socijalne ili kognitivne spremnosti može rezultirati anksioznošću ili otporom prema školi, što dovodi do gubitka interesa za učenjem.

Osim toga, nedostatak kontinuiteta u školskom okruženju može biti izazov za prvašiće. Česte promjene učitelja ili preseljenja mogu poremetiti stabilnost i sigurnost djeteta u školi, što može rezultirati smanjenim interesom za učenjem. Kontinuitet i stabilnost važni su za osjećaj sigurnosti i povezanosti djeteta sa školom.

Motivacija također igra ključnu ulogu u održavanju interesa za školom. Djeca koja se ne osjećaju motivirano ili zainteresirano za nastavni sadržaj mogu brzo izgubiti interes za učenjem. Nedostatak vidljive povezanosti između onoga što se uči u školi i stvarnog života može smanjiti motivaciju i potaknuti pasivnost.

Možda te zanima... Iskoristite ih: 10 savjeta kako pomoći djetetu koje teško uči i ima problema s učenjem Školarci

Problemi u školskom okruženju, poput nedostatka podrške učitelja ili problema s vršnjacima, također mogu utjecati na interes djeteta za školom. Nastavni pristup koji nije prilagođen individualnim potrebama djeteta ili nedostatak podrške u rješavanju problema učenja mogu doprinijeti gubitku interesa.

Osim vanjskih čimbenika, obiteljski utjecaji igraju važnu ulogu u održavanju interesa za školom. Problemi poput roditeljskog preopterećenja poslom ili nedostatka podrške kod kuće mogu negativno utjecati na motivaciju i interes djeteta za školom.

U cilju rješavanja ovih problema, važno je uspostaviti suradnju između roditelja, učitelja i djece. Aktivno uključivanje roditelja u obrazovanje djeteta, podržavanje pozitivnog odnosa prema učenju te osiguravanje kontinuiteta i stabilnosti u školskom okruženju ključni su faktori. Također je važno osigurati motivirajuće okruženje u kojem se potiče samopouzdanje i uspjeh učenika.

Kroz otvorenu komunikaciju i suradnju, roditelji, učitelji i djeca mogu identificirati probleme i pronaći adekvatna rješenja koja će podržati interes za učenjem i školom kod prvašića.

Možda te zanima... Ne tražite 5.0! Prvašići trebaju znati da su ocjene pokazatelj samo trenutačnog uspjeha Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.