Školarci Škola 16. svibnja 2024.

Kako roditelji mogu pomoći djeci koja su pod stresom od testova?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Završetak školske godine, osim veselja i uživanja u ljetu, donosi sa sobom i završna ocjenjivanja i  testove, što može biti izvor velikog stresa za djecu, posebno za učenike nižih razreda osnovne škole.

Djeca u ovoj dobi često doživljavaju stres jer se prvi put suočavaju s formalnim ocjenjivanjem svojih znanja i vještina, a pritom još uvijek razvijaju vještine samoregulacije i suočavanja s pritiskom. Osim toga, žele zadovoljiti očekivanja roditelja i učitelja, što može dodatno povećati pritisak. 

Srećom, roditelji ovdje mogu uskočiti u pomoć u pružanju podrške svojoj djeci da se nose s ovim izazovom. Kako bi smanjili stres i omogućili djetetu da se osjeća smirenije i sigurnije, važno je razumjeti njihove osjećaje i pružiti im potrebnu empatiju. 

Razgovor s djecom o njihovim strahovima i brigama prvi je korak. Pokažite razumijevanje i budite podrška bez osuđivanja. Djeca često samo trebaju nekoga tko će ih saslušati i pružiti osjećaj sigurnosti. 

Kreiranje pozitivnog okruženja za učenje također može značajno pomoći. Osigurajte miran i ugodan prostor u kojem dijete može učiti bez ometanja. Potičite redovite pauze kako bi dijete moglo odmoriti mozak i održati fokus tijekom učenja.

Možda te zanima... Zašto prvašići gube interes i motivaciju za školom i učenjem? Školarci

Pomozite djetetu da izradi realan plan učenja. Raspored koji uključuje vrijeme za učenje, igru, odmor i spavanje može pomoći djetetu da se bolje organizira i smanji osjećaj preopterećenosti. Uvođenje tehnika opuštanja, kao što su duboko disanje, lagano istezanje ili kratke meditacije, može pomoći djetetu da se smiri i fokusira prije i tijekom učenja. 

Ne zaboravite i pozitivno poticanje  – pohvalite trud i napor, a ne samo rezultate. Djeca trebaju znati da je njihov trud važan i da se cijeni bez obzira na ishod ispita. To gradi njihovo samopouzdanje i motivaciju. 
Osigurajte djetetu uravnotežene obroke bogate vitaminima i mineralima te dovoljno sna. Zdrav način života ima direktan utjecaj na sposobnost koncentracije i smanjenje stresa. 

Pomoć u učenju kroz igru i zabavne aktivnosti može učiniti učenje zanimljivijim i manje stresnim. Kvizovi, edukativne igre ili zajedničko rješavanje zadataka mogu biti odlični načini da učenje postane zabavnije. Naučite dijete jednostavnim strategijama za polaganje ispita, kao što su prvo rješavanje lakših zadataka, pažljivo čitanje svih uputa i ostavljanje vremena za provjeru odgovora.

Održavanje zdrave perspektive može pomoći u smanjenju pritiska. Ako primijetite da je stres kod vašeg djeteta prekomjeran i da utječe na njegovo zdravlje i svakodnevni život, nemojte se ustručavati potražiti pomoć školskog psihologa. Uz podršku, razumijevanje, ljubav i ovih nekoliko smjernica, zasigurno ćete pomoći svojem malenom školarcu da školsku godinu završi s osmjehom na licu, nestrpljivo čekajući iduću.

Možda te zanima... Sve veći trend odgode upisa djece u osnovnu školu - nedostaju im emocionalna i socijalna zrelost te jezične vještine Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.