Školarci Škola 29. listopada 2019.

Trebaju li učenici nadoknađivati nastavu subotom?

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zakonom treba ispoštovati minimalnih 175 radnih dana (35 tjedana), odnosno za učenike završnih razreda najmanje 160 nastavnih dana

"O nadoknadi ćemo poslati naputak školama. Do tri dana moglo se uklopiti u školski kalendar, ali sad ulazimo u četvrti krug, sad se pojavljuje četvrti dan i dat ćemo nekoliko alternativnih prijedloga, ali to ovisi i o tome koji je školski kalendar škola izabrala", izjavila je jučer ministrica znanosti i obrazovanja.

Blaženka Divjak je istaknula kako je jedan od načina da se štrajk odradi i korištenje rezervnih dana u školama, što se odnosi na tzv. nenastavne dane. To su radni dani u kojima se ne održava nastava, poput školskih praznika te dani kad se obilježava Dan škole, državna matura itd. Takvo objašnjenje ministrice navodi da će škole moći skratiti praznike ili produljiti školsku godinu, što je Divjak isto navela kao mogućnost.

Možda te zanima... 7 stvari koje učitelji žele reći roditeljima, ali ne mogu Školarci

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su jučer tijekom dana rekli za 24sata kako još nema konkretnih naputaka školama. Kako nam tumače ravnatelji, županije koje imaju praznike po modelu ljetni, zimski i proljetni imat će viška radnih dana, no oni koji imaju i dodatne praznike, već su iskoristili višak dana.

Zakonom treba ispoštovati minimalnih 175 radnih dana (35 tjedana), odnosno za učenike završnih razreda najmanje 160 nastavnih dana. Subote su problematične iz dva razloga - učiteljima i nastavnicima ti se dani računaju kao neradni i nenastavni dani te se rad dodatno plaća. Također, učenici tjedno maksimalno mogu odraditi 40 sati te, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, nisu dužni dolaziti subotom u školu.

Možda te zanima... 4 najgore stvari koje možeš raditi za svog školarca Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.