Školarci 29. siječnja 2024.

Retuširanje školskih fotografija – je li moguće da ovaj suludi trend uzima maha?!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Retuširanje fotografija, razni filteri koji nam to vrlo lako omogućuju, potpuno izmijenjene fotografije ljudi koje ne bismo možda niti prepoznali ako ih najčešće gledamo na društvenim mrežama i retuširanim fotografijama… Gdje je kraj?

Nekako smo se već pomirili s tim da mnoga lica koja često gledamo na društvenim mrežama zapravo ne izgledaju uopće tako kako se na tim fotografijama – i videima – predstavljaju. Brzi filteri koji omogućuju potpunu preobrazbu nečijeg lica i tijela doveli su to do savršenstva (ako se to uopće može nazvati savršenstvom u bilo kojem pogledu). U tek nekoliko klikova začas imaš bijele i pravilne zube, besprijekoran ten, velike oči, mali nos… Što god poželiš.

Možda te zanima... Jesmo li stvarno toliko opsjednuti ljepotom da se sprdamo s bebinim izgledom i da sve želimo 'popraviti'?! Vrtić

U nekom se trenutku digla velika graja oko tog da te filtere koriste i često gledaju kao uzore i naša djeca, posebno djeca u osjetljivoj, pretinejdžerskoj i tinejdžerskoj dobi. Svi smo se složili da to jednostavno ne može dobro utjecati na njih ni u kom pogledu. Može to biti zezancija sa zečjim ušima (iako mnogima naporna), može to biti „isprobavanje“ neobičnih naočala, ali „peglanje“ izgleda do neprepoznatljivosti jednostavno nije dobra opcija za djecu. Složili smo se svi.

Ili ne baš svi? Naime, pojavio se novi, neobičan trend koji je mnoge roditelje u SAD-u naprosto zgrozio, a čini se da se ne radi o zasebnim i izoliranim slučajevima. Dotjerivanje, da budemo blagi, odnosno „peglanje“, da budemo iskreni, dječjih školskih fotografija. Djece bilo koje dobi. New York Post donio je priču roditelja koji su doživjeli ovakvo iskustvo i odlučili reagirati.

Mama Jennifer Greene nemalo se iznenadila kad je otvorila ponudu s cijenom za školsku fotografiju svoje 12-godišnje kćeri. Ponuda je uključivala dodatnih 12 dolara za retuširanje portreta – izbjeljivanje zuba, popravljanje tena i uklanjanje prištića i nepravilnosti. Odbila je ovu ponudu, ali je pokrenula cijelu lavinu reakcija.

Druga je mama, pak, odobrila blago retuširanje fotografije svog sina. No, i ta mama, Kristin Loerns, neugodno se iznenadila kad je vidjela da su s fotografije nestale sve – pjegice na licu njenog sina. Nakon žalbe, poslali su joj fotografiju s pjegicama. No, možda najbesmisleniji slučaj je onaj mame Whitnes Rose, čiji sin nosi slušni aparatić – ali samo u stvarnosti. Ne i na fotografijama. Na školskom portretu su mu tijekom sređivanja fotografija jednostavno uklonili taj aparatić.

@deaftimesthreeandme Maybe it was the lighting with new ear molds? #sahm #sahd #mom #deaf #hearingaids #asl #schoolphoto #photoediting #greenscreen ♬ Listen - Official Sound Studio

Gdje je granica? Čini se da je svakodnevno pomičemo sve dalje i dalje. Iako kod nas za ovakvu praksu nismo čuli, činjenica je da se grupne fotografije provlače kroz filtere. Možda je razlog jednostavno izoštravanje i „peglanje“ zbog nekvalitetne fotografije (čemu se uopće ne bismo čudili), ali potpisnica ovih redaka imala je slično iskustvo.

Prošlogodišnje školske, grupne fotografije trećeg razreda bile su, naime, vrlo neobične. Nakon prvog pogleda, na drugi se već moglo uočiti kako su lica djece „puderasta“, baš onako kako znaju biti nevješto retuširana lica. No, budući da je fotografija (slikana na suncu i izdaleka) bila poprilično neoštra, pripisali smo to upravo tom. Iako, ne bi čudilo ni drukčije objašnjenje. Bilo bi svakako zanimljivo vidjeti portrete.

Glavni je problem, naravno, činjenica da djeci na ovaj način šaljemo poruku da nisu dovoljno lijepa, te da ih treba „srediti“ i dotjerati. To je nešto čega se najviše kao roditelji grozimo. Ali ostaje tu i onaj drugi, iako daleko bezazleniji i pomalo šaljiv, problem. Zar stvarno želimo svojoj djeci uskratiti smijanje svojim školskim fotografijama jednog dana? Nama je to zabavno, pa zašto ne bismo i njima to priuštili!

No, šalu na stranu. Ovo stvarno nije nešto što možemo bilo kako opravdati!

Možda te zanima... Dermatolozi upozoravaju: Djeca mogu nepovratno uništiti kožu proizvodima za odrasle Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.