Trudnoća 27. siječnja 2023.

"Potpuni makeup za rađaonu, molim!" - što kažeš na tu ideju?

Foto: Instagram/glamandgab
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sto ljudi, sto ćudi – kaže stara narodna poslovica. I nekako baš tom poslovicom uvijek završimo svoje čuđenje nečem, u trenutku kad znamo da nema smisla više razmišljati zašto bi netko nešto napravio. E, pa upravo je ovo jedna od tih tema. Neke se žene šminkaju za porod. Eto, toliko.

Znaš one popise što ponijeti u torbi za rodilište, pa rasprave što ti treba, što ne? E, negdje između onih jednokratnih gaćica, tri vrste uložaka, sprejeva za zarastanje rana, neke će žene naći mjesta za – šminku. Šminku za lice, kako bi se našminkale i u najljepšem mogućem izdanju upoznale svoje dijete. Reci zbogom svim onim snimkama žena u filmovima koje su znojne, mokre kose od znoja, izobličenog lica od bolova… Ne, to je tako „out“. I sjeti se onih instagramskih fotki zvijezda i poznatih mama s poroda, zbog kojih su žene često sarkastično komentirale „Da, naravno, i ja sam tako izgledala nakon poroda“. E, pa, to je sad „in“ – i to ne samo za zvijezde.

Možda te zanima... Trudnički nos je trenutno „vruća“ tema na TikToku – i stvarno se događa Trudnoća

Sad kad smo to napisali, čini nam se da postoje dvije vrste žena što se ove tematike tiče – one koje će smatrati da je ovo zapravo fenomenalno, da su i one to planirale/napravile/željele; i one koje će u nevjerici gledati i pokušavati dokučiti zašto bi to ijedna žena napravila. I zapravo nije uopće bitno na kojoj si strani, jer one koje se žele našminkati za porod, pronaći će argumente koji idu u njihovu korist, baš kao i one druge. No, činjenica je da ova tema svako toliko zapali Internet, a sad kad su tu brojne platforme, žene su počele objavljivati i video snimke na kojima se vidi kako su se dotjerivale za taj važan trenutak.

Da, naravno da na TikToku ima snimki žena koje se šminkaju pred porod. 

@beautybyjecza doing my makeup before I have my baby #thepowerofmakeup #pregnanttiktok #newmomintown ♬ BORN FOR THIS - Foxxi

@laedout #princessbirth#laboranddelivery #successfultolac #successfulvbac #introductionchallenge #queenmama #palacebehaviour #meetingmydaughter #bdaychallenge ♬ Live Your Best Life (Do it Like Its Yo Bday) - Joseline Hernandez

No, zanimljivo je u cijeloj priči razmisliti za koga se žena zapravo u takvom trenutku točno uređuje? Za svoje dijete, koje će upoznati? Nekako smo sigurni da dijete neće zamjeriti ako šminke nema niti trunke i ako je njegova mama znojna, blijeda, s podočnjacima, pa čak i prištićima. Šminka li se žena za/zbog partnera koji je s njom na porodu? Hm, ako ne može u njegovoj blizini biti bez šminke, ima li to uopće smisla? Preostaje mogućnost koja nam djeluje najizglednije – razlog su fotke koje će nastati u trenutku kad žena rodi i u prvim satima nakon poroda.

Eh, sad. Dakle, nećemo se petljati u to je li potrebno ili nije našminkati se za porod, nećemo se petljati u to kako se nekom uopće da misliti o tom u toliko važnom trenutku, nećemo se petljati u to je li to nešto što je baš simpatično napraviti ili ne. No, moramo primijetiti da nismo baš sigurni je li šminkanje na porodu pravi put do osnaživanja žena o kojem se često govori.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tegan Courtney (@tegan)

Dok ćemo, priznajemo, na našim područjima tek pokušati istražiti ovu temu, u nekim je zemljama to gotovo normalno. Tamo je u anketi web stranice Cosmetify čak Britanki odgovorilo da su se našminkale ili se namjeravaju našminkati za porod. Osim tog, profesionalni make up artist u Velikoj Britaniji, a sigurni smo i u SAD-u, dobiva redovno pozive da našminka trudnice – u rodilištu. Prvenstveno su to žene koje imaju dogovoren carski rez.

Ono što bi svaka žena najprije trebala razmotriti, prije nego pomisli na šminkanje za porod, jer sljedeće:

Upravo si rodila, moderni standardi ljepote nemaju veze s tim

Trudovi bole. Porod je naporan. Bit ćeš „ovakva i onakva“, od napora, umora, nespavanja. Ali porod je možda najsretniji događaj u tvom životu. I baš zbog tog izgledat ćeš dobro, bez obzira na sve.

Nakon poroda možda nećeš biti spremna za Instagram

Sve već navedeno znači da ti možda neće biti do objava savršenih fotki na Instagramu. Možda ćeš objaviti prvu fotku koja ti se svidi i baš ta će biti savršena, bez da si se trudila napraviti je takvom.

Možda neće sve ići kako si planirala

I to je u redu, govorimo o porodu. Možda će biti bolje nego što si mislila. A možda nećeš stići ni pomisliti na makeup, pa ćeš žaliti za tim. Je li stvarno bitno da imaš maskaru zbog savršene fotke ili da sve prođe u redu? Istina, jedno ne isključuje drugo, ali čini nam se mudrije usredotočiti se na čuvanje energije za porod.

Na društvenim mrežama pokaži – sreću

Ono što želimo vidjeti na društvenim mrežama je – sreća. A tvoja je sreća jednaka bez obzira na to jesi li nanijela sjenilo ili ne. I ne uspoređuj se.

Da se razumijemo, vrlo, vrlo daleko smo od osuđivanja i ovakve teme i ovakvi postupci žena neće nikad biti predmet našeg ismijavanja niti osuđivanja. No, da nam je neobično – priznajemo da jest. Štoviše, rado bismo čuli razna mišljenja…

 

Možda te zanima... Mislila je da suprug snima simpatični video poroda, a on joj je „smjestio“ Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.