Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 11. svibnja 2022.

Sindrom srednjeg djeteta: Po čemu su zapravo uspješniji?

Foto: Shutterstock ; sindrom srednjeg djeteta
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Starije dijete ima prirodnu moć nad braćom i sestrama, najmlađi ima suosjećanje od ostalih, a srednje zna odlično pregovarati jer su učili biti dobri i strpljivi slušatelji te diplomati

Sindrom srednjeg djeteta objašnjava fenomen da se srednje dijete u obitelji osjeća zanemareno i nevoljeno u odnosu na svoju braću ili sestre. No, posljednji podaci pokazuju da je taj sindrom zapravo mit, a stručnjaci tvrde da srednja djeca razvijaju sposobnosti pomoću kojih su uspješniji od ostalih, piše 24sata.

Znaju bolje pregovarati

Svako dijete ima svoju ulogu - starije dijete ima prirodnu moć nad braćom i sestrama, najmlađi ima suosjećanje od ostalih, a srednje zna odlično pregovarati jer su učili biti dobri i strpljivi slušatelji te diplomati. Oni nisu najglasniji, ali su najuvjerljiviji.

Možda te zanima... Efekt starije sestre: Kako utječe na karakter djeteta? Vrtić

Oni su timski igrači

Za razliku od starijih i mlađih, srednja djeca znaju dijeliti. Od prvog dana oni dijele prostor, igračke, vrijeme i ljubav roditelja. Zbog toga su vještiji u situacijama s većom grupom ljudi.

Znaju bolje održavati prijateljstva

S obzirom da dobivaju manje pažnje od obitelji, veća je vjerojatnost da će čvrste odnose početi graditi negdje drugdje. Stručnjaci tvrde da će imati bolje prijatelje koji predstavljaju proširenu obitelj. Tako nadoknađuju izgubljeno, a izgrađuju lojalne i duboke osjećaje.

Možda te zanima... Istine o srednjem djetetu koje znaju roditelji troje djece Vrtić

Imaju manji ego

Zbog nedostatka pozornosti kod kuće, pokazalo se da neka srednja djeca imaju niži osjećaj samopoštovanja od svoje braće i sestara. Iako to može biti slabost, pomaže kod nekih situacija.

Rođeni su vođe

Srednja djeca uče od starije braće i sestara te su istovremeno uzor mlađima. To stvara snažnu empatiju, vještinu pregovaranja i fleksibilnost - savršene alate za vođu. Više od polovice američkih predsjednika su bili srednja djeca uključujući Thomasa Jeffersona, Abrahama Lincolna, Teddyja Roosevelta i Johna F. Kennedyja.

Odlični su bračni partneri

Istraživanja su pokazala da su srednja djeca sretnija i zadovoljnija u braku od ostalih. To se događa jer su skloniji kompromisima, znaju bolje riješiti sukobe i njihovi odnosi su dugotrajniji.

djeca Možda te zanima... Starije, srednje ili najmlađe dijete? O tome će ovisiti karakter djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.