Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 13. studenoga 2018.

Prvorođeno dijete traži odobravanje, a najmlađe se izlaže riziku?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Za prvorođeno dijete je tipično da traži odobravanje. Obasuto je s pažnjom i želi biti na mjestima gdje je moć važna', objašnjava Michael Grose, stručnjak za roditeljstvo

Postoje različite teorije o tome koliko redoslijed rođenja utječe na karakter djeteta, a provedena su i mnoga istraživanja koja su se bavila tom temom. 

Prvorođeni su pametniji i zarađuju više novaca

Postoje istraživanja koja podupiru ove teorije, a mnogi roditelji će potvrditi to kao svoje iskustvo i složiti se s time. Na primjer, prvom djetetu su pružali više pažnje i vremena. To nije zato što više vole prvo dijete, već zbog toga što su imali više vremena koje nije podijeljeno.

Prvorođeno dijete će sve napraviti prije drugog ili trećeg djeteta - naučit će pričati, čitati, govoriti, itd. Ne zato što je inteligentnije od svoje braće i sestara, nego zahvaljujući roditeljima koji su sve prolazili prvi put, imali su više mogućnosti da se oblikuju njihove vještine. Također, za njih se vjeruje da jako žele udovoljiti svojim roditeljima pa će zbog toga tražiti posao s dobrom plaćom kako bi roditelji bili zadovoljni.

Možda te zanima... Prvorođena djeca su pametnija od svoje braće i sestara? Školarci

Prvo dijete je i emocionalno osjetljivo

"Za prvorođeno dijete je tipično da traži odobravanje. Obasuto je s pažnjom i želi biti na mjestima gdje je moć važna", objašnjava Michael Grose, stručnjak za roditeljstvo i autor knjige "Why First-borns Rule The World And Last-borns Want To Change It". Baš zbog toga, prema Groseovoj teoriji, prvorođeni su često pouzdani i savjesni, ali i oprezni. 

Možda te zanima... Znanstveno dokazano: Zbog sestre ćeš biti bolji čovjek Vrtić

Najmlađe dijete je drukčije

Nasuprot tome, najmlađe dijete u obitelji slobodnog je duha, šarmer koji zna kako funkcionirati u gužvi i privući pažnju, objašnjavaju teoretičari. Roditelji su bili opušteniji što je rezultat njihovog iskustva s prvim djetetom. Na primjer, "Beba je pala s kreveta. Bit će dobro! Njegov brat je bio dobro kada mu se to dogodilo, a mi smo jurili u bolnicu, sjećaš se?", tako razgovaraju roditelji koji imaju više djece. 

Jesu li roditelji 'slabiji' na prvorođenu djecu?

Kao rezultat opuštenog roditeljskog stila, različiti teoretičari za roditeljstvo kažu da je najmlađe dijete ljubazno, druželjubivo, manje komplicirano ili potrebito nego prvo dijete. Također, može biti manipulativno i koncentrirano na sebe, ali će cijeli vrijeme biti "mamino dijete".

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Personality and Social Psychology Review mlađa djeca imaju 1,5 puta veću vjerojatnost da će se izložiti riziku i biti u agresivnijem sportu nego stariji.

Možda te zanima... Zašto je pokloniti djetetu braću i sestre najveća radost za roditelja? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.