Beba Zdravlje i njega bebe 07. siječnja 2017.

Zašto se cjepivo ponavlja?

cijepljenje beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mr.sc. Giovana Armano, spec. pedijatar odgovara zašto se određena cjepiva ponavljaju te što sadržavaju cjepiva 5 u 1

Imam curicu staru šest i pol mjeseci i uredno sam je do sada cijepila. No međutim više ne želim cijepiti svoje dijete zato što se cjepiva ponavljaju, a na pitanje pedijatru može li se i dalje zaraziti, na primjer Hepatitisom B nema konkretnog odgovora pa vas molim da mi objasnite zbog čega se jedno te isto cjepivo ponavlja ako ništa ne garantira i što sadržavaju cjepiva 5 u 1 (mislim na njihov stvarni sadržaj, a ne protiv čega)?

Cijepljenje djeteta se odvija prema određenom kalendaru po kojem se cjepiva moraju ponavljati da bi bila dovoljno zaštitna, to znači da postoje primovakcijanije u prvoj godini života, a u drugoj i petoj se vrše revakcinacije, koje su također određene i za školsku dob.  Dakle, ako je dijete primilo samo primovakcinaciju, cjepivo ga neće dalje dostatno štititi od tih bolesti, otprilike kao da se dijete uopće nije cijepilo. Zato se ista cjepiva ponavljaju po određenom redu - kalendaru.

Ako je dijete cijepljeno od Hepatitisa B u tri doze u dojenačkom periodu zaštićeno je i ne može dobiti žuticu virus B, ali može druge vrste žutica jer od tih nema cijepljenja (npr. Hepatitis C).

Cjepivo 5 u 1 je cjepivo koje sadrži: toxoid difterije (štiti od difterije), toxoid tetanusa (štiti od tetanusa), antigene bakterije Bordatelle pertussis toxoid hripavca (štiti od hripavca), inaktivni polio virus - tri tipa (štiti od dječje paralize) te polisaharid hemofilusa tip B (štiti od H. Influenze, gnojnog meningitisa) te ostale sastojke od kojih nema žive niti teških metala (npr. šećeri, amino kiseline, soli, vitamini i voda za injekcije). Te  supstancije služe da cjepivo bude stabilno, da se ne pokvari i da bude učinkovito tj. da zaštiti od bolesti.

S obzirom da ste bebu cijepili, da nije bilo nikakvih reakcija na cjepivo te da je beba sada dobro zaštićena bilo bi dobro da razmislite, cijepite dijete dalje - sljedeće cjepivo je u dobi od godine dana protiv ospica, rubeole i mumpsa te docijepite kada za to dođe vrijeme. Pretpostavljam da ste i vi uredno cijepljeni, pa ne znam zašto biste to uskratili svom djetetu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.