Školarci Zdravlje osnovnoškolca 10. studenoga 2017.

Stručnjaci: 'Cjepivo koje štiti i sina i kćer od raka'

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"HPV je bolest oba spola i zbog toga samo cjepivo ne smije biti usmjereno na spol. Muškarci su također prenositelji bolesti, prenositelji i zaraženi mogu biti i žene i muškarci", naglasio je prof. dr. sc. Mihael Skerlev na panel raspravi 'Tko se ne bi cijepio protiv raka?'

Grad Zagreb ove godine obilježava deset godina provođenja programa cijepljenja protiv raka vrata maternice i HPV-a koji se provodi zahvaljujući Gradskom uredu za zdravstvo, Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport, Povjerenstvu za prevenciju infekcije HPV-om i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".
 
Rak vrata maternice je jedini rak za koji postoji cjepivo koje u velikoj mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja. Cijepljenje protiv infekcije koja uzrokuje rak danas je besplatno i nalazi se u redovitom godišnjem programu cijepljenja za dječake i djevojčice  osmih razreda osnovne škole. Od 2007. godine, kada je program započeo u Gradu Zagrebu, pa do danas cijepljeno je 4.495 djevojčica i dječaka prema rezultatima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Roditelji odustaju od cijepljenja zbog straha i predrasuda

Infekcija humanim papilama virusom je najproširenija virusna spolno prenosiva infekcija. Petnaest visokorizičnih genotipova HPV (najvažniji su genotipovi HPV-16 i HPV-18) odgovorno je za nastanak više od 99 % raka vrata maternice, više od 80 % raka anusa, više od 60 % raka penisa, rodnice i ženskog vanjskog spolovila te za približno 20 % raka u usnoj šupljini. U Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice obolijeva oko 370 žena, a svake godine od karcinoma vrata maternice umre više od 100 žena, što bi značilo da svaki 4 dan jedna žena u Hrvatskoj umre zbog raka vrata maternice.
 
Cijepljenje je neobavezno, stoga veliki broj roditelja i djece odustaje od cijepljenja zbog straha i brojnih predrasuda. Upravo iz navedenog razloga edukacija o važnosti prevencije je iznimno važna, a na tu temu se raspravljali i brojni stručnjaci na panelu "Tko se ne bi cijepio protiv raka?". Stručnjaci su objasnili zašto je važno cijepiti djecu te kako su i oni cijepili svoju djecu jer ih žele zaštiti od kasnijih oboljenja.

HPV je bolest oba spola

"Deveterovalentno cjepivo ima 7 genotipova koji su odgovorni za 99 % slučajeva raka vrata maternice. S cjepivom protiv HPV-a približavamo se tome da se ova bolest iskorijeni. Najčešće nuspojave su one na mjestu uboda dok su ostale nuspojave vrlo rijetke. Smatram da je cijepljenje protiv HPV-a odgovorno ponašanje pa sam stoga i kao roditelj odlučio cijepiti i svoju djecu te ih zaštiti od kasnijih mogućih obolijevanja", istaknuo je prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić, specijalist ginekologije i opstetricije, Klinika za ženske bolesti, KBC Zagreb i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 

Na panelu se govorilo i o važnosti cijepljenja oba spola. "HPV je bolest oba spola i zbog toga samo cjepivo ne smije biti usmjereno na spol. Muškarci su također prenositelji bolesti, prenositelji i zaraženi mogu biti i žene i muškarci. Ovdje mora biti jednakosti i šansa mora biti pružena svima", naglasio je prof. dr. sc. Mihael Skerlev, spec. dermatovenerologije, Klinika za dermatovenerologiju KBC - Zagreb i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om. "Cjepivo štiti i sina i kćer od raka", dalje je dodao prof. dr. sc. Skerlev.

 | Author: Promo Foto: Promo

Rezultati dosadašnjeg odaziva na cijepljenje nisu zadovoljavajući, stoga se na panelu apeliralo i na važnost edukacije roditelja. "Školski radnici su saveznici u edukaciji djece i roditelja. Škole trebaju raditi na tome da cijepljenje prikažu roditeljima na objektivan način te zajedno sa zdravstvenim radnicima pruže roditeljima odgovore na brojna pitanja. Ovdje nema mjesta strahu, sve je potkrijepljeno činjenicama. Cilj je zaštititi djevojčice i dječake, žene i muškarce od raka", naglasila je prof. dr. sc. Marina Kuzman, prof. v. š., dr. med., Služba za školsku i adolescentnu medicinu, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

 | Author: Promo Foto: Promo

Na panelu su još istaknuli kako cjepivo štiti od 70% najčešćih virusa, a da su ostalih 30% zaštite edukacija i redoviti pregledi. Stručnjaci naglašavaju da se djevojčice i dječaci mogu cijepiti od 9. godine pa sve do stupanja u spolne odnose. U toj dobi je najbolji imunosni odgovor organizma uz najmanju količinu cjepiva te nema potrebe za docjepljivanjem. Uz edukaciju i prevenciju podignut će se kvaliteta reproduktivnog zdravlja, ali i zaštititi od raka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.