Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 20. veljače 2014.

Teen psiha: Kada je pravo vrijeme za seks?

tinejdžeri par
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uz priručnik za tinejdžere 'Teen psiha' vaše će se dijete lakše nositi s burnim promjenama tijekom odrastanja. Mi vam prenosimo odlomak u kojem autorice Dubravka Miljković i Majda Rijavec savjetuju kako donijeti odluku o prvom seksu, a u nagradnom natječaju darovali smo vam tri knjige

Kako steći prijatelje, popraviti raspoloženje, umiriti strah i zabrinutost ili pak ojačati mišić samokontrole, neka su od pitanja koja se javljaju tijekom odrastanja, a odgovore na njih daju naše poznate psihologinje Dubravka Miljković i Majda Rijavec u priručniku za tinejdžere 'Teen psiha' u izdanju Profila.

 

Teen psiha | Author: Profil Foto: Profil

Interaktivni priručnik za rješavanje i razmišljanje sastoji se od mnoštva upitnika koji tinejdžerima pomažu da bolje upoznaju sebe te neposrednih i prisnih smjernica koji ih upućuju da se jače oslone na vlastite snage i lakše riješe probleme s kojima se svakodnevno susreću, kao što su kako odgojiti roditelje ili što s nastavnicima. Roditeljima i nastavnicima pak može poslužiti kao prozor u tinejdžerski svijet i savjetnik za bolje obostrano razumijevanje. Posebno poglavlje posvećeno je učenju i savjetima kako lakše učiti ili kako se motivirati na učenje, a obuhvaćene su i ozbiljnije životne teme s kojima se mladi suočavaju, kao što su nasilje, i u obitelji i u školskoj sredini te razvod roditelja.

 

Dobitnici knjige tjedna

Kako se vaše dijete promijenilo u pubertetu? Tri odgovora koja ste nam ostavili u raspravi ispod članka od četvrtka 20. veljače do srijede 26. veljače u 11 sati nagradili smo našom knjigom tjedna 'Teen psiha' u izdanju Profila.

Knjigu su osvojili irenamiposlalalink, tinejđeri i elfi, a oni će biti obaviješteni e-mailom.

U nagradnoj igri mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se!

Iz knjige 'Teen psiha' Dubravke Miljković i Majde Rijavec, koju je Profil izdao 2013., prenosimo vam odlomak 'Kada je pravo vrijeme za seks':

James Mollison je fotograf, s vrlo zanimljivim projektima (potraži na Internetu). Kad je radio na jednom od njih, vezanom za prava djece, došao je na odličnu ideju: ispričati priče o djeci širom svijeta preko soba u kojima žive. Tako možemo upoznati Douhu koja ima 10 godina i sobu dijeli sa svojih 5 sestara u palestinskom izbjegličkom neselju blizu Jeruzalema; devetogodišnjeg Jaimea koji živi u penthausu na njujorškoj Petoj aveniji (i na Internetu proučava svoje financije), sedmogodišnju Indiru s Nepala koja s cijelom svojom obitelji živi u jednoj sobi i dijeli s bratom i sestrom madrac na podu, a od svoje treće godine po šest sati na dan radi u kamenolomu, pa Erlen iz Brazila koja ima 14 godina i treći put je trudna. Prethodno dvoje djece joj je umrlo. Ako ovo i poživi, Erlen se neće moći vratiti u školu: bit će samohrana majka i morat će se brinuti za dijete. A htjela bi biti veterinarka. Čemu toliki uvod? Ukratko, da se prisjetimo gdje i kako živimo. Naime, kao što nije uobičajeno da djeca od tri godine rade u kamenolomu, tako nije ni uobičajeno da se s dvanaest seksaju i da zatrudne.    

Kad te ’puknu’ hormoni, zabavi se sam(a). Neće ti se posušiti ruka (niti išta drugo), neće ti narasti rep (rep raste od pijenja crne kave), nećeš poludjeti niti pasti razred. (Osim ako ne radiš ništa drugo. A to baš nije vjerojatno.)

Mogle bismo ti savjetovati i da odeš pod hladan tuš, da odeš trčati ili se rolati (vožnja bicikla u ovakvoj je situaciji manje prikladna), da rješavaš matematičke zadatke ili si u uši pustiš Iggyja i Stoogese. Možda čak to i napraviš: prije ili poslije.

Kada je pravo vrijeme za seks s drugom osobom? Kad završiš školu, zaposliš se, skućiš se (tj. stekneš vlastiti krov nad glavom i krevet pod leđima) i oženiš se ili udaš. Dobro, šalimo se. Ali možda si to već čula od svojih roditelja. Ako si s njima (ili jednim od njih) ikada o tome razgovarala. Ili nisi upravo zato što to očekuješ čuti? Uglavnom, najtočniji je odgovor da nema točnog odgovora. Učini to kad se zato osjetiš spremnom, a s druge je strane osoba koju voliš i vjeruješ joj. Imaš li ikakvih dvojbi, radije nemoj. Nemoj to učiniti ni ako te ta druga strana jako i uporno nagovara ili čak ucjenjuje (kaže npr. da će te ostaviti. Ili će svima reći da jesi.). Reci NE. Nemoj to učiniti ni ako svi tvoji prijatelji kažu (a možda i lažu) da jesu. Reci NE. 

Seksualnost je prirodna ljudska aktivnost i zapravo je prirodna obveza roditelja da i o njoj poduči dijete – prije nego se pojave problemi. Mnogim je roditeljima to vrlo nelagodno pa i djetetu stvore nelagodu ili osjećaj krivnje, kao da je pitalo nešto nedolično i sramotno. Ne znamo kakvi su tvoji roditelji u vezi s tim pitanjem, ali daj im šansu – prije nego što informacije potražiš na Internetu. (A oni se onda mogu pohvaliti svojim prijateljima kako s tobom imaju lijep odnos, pun povjerenja.) Ne znaš li kako početi, možeš npr. reći kako je vrlo neobično što si rođen zimi (ti ili neki tvoj prijatelj), a rode dolaze u proljeće (a kupus dozrijeva ljeti). Dalje se snalazi sam(a).

Knjigu 'Teen psiha' možete kupiti u Internet Supershopu Mondu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.