Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 05. svibnja 2016.

Poslušna djeca imat će probleme u ljubavnim vezama

mama, tinejdžerka. kći
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za tinejdžere je važno da uspostave zdravu razinu autonomije i bliskosti u vezama, a hoće li to moći razviti, ovisi o tipu roditeljske kontrole. Ako u odgoju previše kontrolirate svoju djecu, možete im izazvati probleme u ljubavnom životu u budućnosti

Ako u odgoju previše kontrolirate svoje tinejdžere i ne dajete im dovoljno slobode, riskirate im šansu da izgrade stabilnu ljubavnu vezu u budućnosti, tvrde istraživači sa Sveučilišta u Virginiji u studiji objavljenoj u magazinu Child Development.

"Tinejdžeri najčešće uče donositi odluke kojima će udovoljiti roditeljima, umjesto da razmišljaju kako se njihove odluke slažu s njihovom dobrobiti i vlastitim ciljevima u životu", izjavila je psihologinja Barbara Oudekerk, voditeljica istraživanja te objasnila da je za tinejdžere važno da uspostave zdravu razinu autonomije i bliskosti u vezama, a hoće li to moći, ovisi o tipu roditeljske kontrole.

Roditelji često 'uskraćuju' ljubav kad se s djetetom ne slažu u vezi nečega ili koriste osjećaj krivnje kroz fraze: "Da ti je doista stalo do mene, ne bi radio stvari koje me uzrujavaju". Takvo ponašanje može kočiti i spriječiti razvoj vještina potrebnih za stvaranje zdravih odnosa.

No, ako ste roditelj koji s vremena na vrijeme ipak koristi ovu taktiku, ne brinite.

"Samo zato jer roditelj ponekad napravi nešto slično, ne mora značiti da će dijete imati problema u vezama. Međutim, otkrili smo da što češće roditelji koriste ovako ponašanje, veća je vjerojatnost da će tinejdžeri imati poteškoće u budućim vezama", kaže psihologinja.

Tinejdžeri se ponašaju onako kako to žele njihovi roditelji

U istraživanju je sudjelovalo 184 tinejdžera različitog etničkog i socioekonomskog podrijetla u dobi od 13 i 18 godina, a oni su odgovarali na pitanja u kojoj mjeri su njihovi roditelji koristili psihološku kontrolu nad njima.

Osim toga, istraživanje je proučavalo i autonomiju (sposobnost samostalnog prosuđivanja i pokazivanja samopouzdanja) te sposobnost pokazivanja topline i povezanosti u prijateljstvima u dobi od 13, 18 i 21 godine te u romantičnim vezama u dobi od 18 i 21.

Psihologinja navodi nekoliko razloga zašto postoji povezanost između roditeljske kontrole i poteškoća u romantičnim vezama kasnije.

"Smatramo da ovakva ponašanja ometaju psihološki razvoj jer uče tinejdžere da se moraju ponašati i razmišljati onako kako njihovi roditelji žele, a u suprotnom, roditelji će se ljutiti na njih. Mladi koji su tako odgajani, mogu imati manje mogućnosti i prilika da vježbaju pregovaranje ili razgovaraju u slučaju nesuglasica i sukoba, jer bi to uzrujalo njihove roditelje", kaže.

Takvi tinejdžeri mogu imati problema s iskazivanjem neovisnosti i bliskosti u vezama jer su ih učili da izražavanje tih mišljenja može naštetiti vezi, a možda nisu ni razvili ili izvježbali takve vještine pomoću kojih bi mogli pokazivati svoje mišljenje.

U redu je ako se ne slažete u svemu

"Iako ne možemo predložiti savršen način kako roditelji mogu izbjeći korištenje ovakve vrste kontrole, možemo poticati roditelje da razmisle pružaju li svojoj djeci priliku da vježbaju razgovor kad dođe do nesuglasica i sukoba. I da budu svjesni da su oni sami uzor tinejdžerima kad dođe do nesuglasica s prijateljima i romantičnim partnerima“, kaže.

Psihologinja savjetuje roditeljima da saslušaju svoje tinejdžere i njihov stav te im pokažu da je u redu i ako se ne slažu u svemu. I da uvijek budu topli i puni ljubavi i potpore, iako se ne slažu uvijek i oko svega.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.