Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 27. prosinca 2019.

13 snažnih navika koje će ti pomoći u odgoju djece

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Glazba, čitanje i igra. U nastavku teksta donosimo ti trinaest navika koje će tvoju djecu razviti u snažne i prizemljene ljude pune empatije.

U posljednje vrijeme stalno viđam objave o "povlaštenoj djeci." Kao mladi roditelj, osjećam se prestravljeno. Što je zapravo pravilan način i kako ih treba odgajati? Što ako radim nešto krivo? 

Možda te zanima... Kako odgoj utječe na urođeni karakter najstarije, srednje i najmlađe djece Vrtić

Dio koji me zapravo najviše plaši su osude. Osude drugih ljudi i roditelja. Pogotovo onih koji misle da je sigurnije pustiti djecu u ruke suvremenog roditeljstva - ne raditi ništa, uključiti televiziju i sakriti se iza tehnologije. Dati djeci mobitele, laptope i tablete i pustiti ti ih da sami uče. No, ima nešto što svaki roditelj mora znati. Promjena započinje s jednim roditeljem i jednim djetetom u isto vrijeme, a temelji za pobuđivanje velikodušnosti, odgovornosti, uvažavanja, topline, ljubaznosti, korisnosti i marljive etike počinju od ranih godina, zaključila je Lauren Tamm za Motherly.

Teški dio je - sve počinje s nama - roditeljima. Djeca ne mogu ni razmišljati na razini zrelosti koja je potrebna kako bi se prekinuo ciklus nekog ponašanja, a kamoli učiniti bilo što u vezi s time. Dakle, kao roditelji, to mora započeti s nama. Temelj dobre djece uvijek je u njihovim roditeljima.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Zato, u nastavku ti donosim 13 jednostavnih načina kako da to postigneš:

1. Granice

To nije bilo teško za zaključiti, zar ne? No, djeci je teško postaviti granice i držati se njih. To se posebno odnosi na vrijeme kada su djeca nervozna, beskrajno vrište ili prijete stvarima poput: "Mrzim te." Sjeti se da kada djeca postupaju na ovaj način, oni zadovoljavaju vlastite potrebe na jedini način koji znaju. 

Kad se malo smire i malo manje počnu vrištati, to je znak da dijete lagano počinje prihvaćati tvoju granicu. Ako je tvoja granica poput zida čvrsta, tvoje dijete će ju shvatiti i na kraju će raditi na ispunjenju svojih potreba na alternativni način.

Možda te zanima... Tibetanski odgoj: Do 5. godine djeca su kraljevi, a od 5. do 10. robovi Vrtić

2. Rutine

Za vrijeme odrastanja toliko je novih stvari s kojima se djeca moraju suočiti. Učenje samokontrole i empatije. Učenje kako biti prijatelj i komunicirati s drugima. Sve su to VELIKE stvari za djecu. Korištenje nečeg jednostavnog kao što su rutinske kartice za ispis može pomoći djeci da se osjećaju prizemljeno i opušteno. U stvari, znajući što očekivati ​​za vrijeme obroka, ujutro i prije spavanja može donijeti osjećaj olakšanja čak i bezbrižnijem djetetu.

Rutine omogućuju djeci da osjete osjećaj kontrole, nešto što je vrlo važno za stvaranje snažnog djeteta koje će biti prizemljeno.

3. Rano vrijeme spavanja

Dječji mozak se neprestano razvija i stvara nove neuronske veze. Kako bi njegovali te veze, oni stoga moraju imati određenu količinu sna. Između dječjih aktivnosti i škole djeca idu u krevet kasnije i teško se snalaze u svojim obavezama prije spavanja. Jedna od najosnovnijih stvari koju možeš učiniti za  zdravlje i dobrobit svojeg djeteta je da mu pomogneš da što ranije ode u krevet i zaspi.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

4. Empatija

Što zapravo trebaju djeca da bi bili sretni i uspješni? Odgovor koji najviše iznenađuje: trebaju empatiju. To je svojstvo koje nam omogućava da „hodamo u cipelama druge osobe.“ Nova istraživanja pokazuju da empatija igra veliku ulogu u predviđanju dječje sreće i uspjeha. „Empatija promiče ljubaznost, prosocijalno ponašanje i moralnu hrabrost te je učinkovit protuotrov za nasilje, agresiju, predrasude i rasizam." rekao je dr. Michele Borba, psiholog i stručnjak za roditeljstvo.

5. Zagrljaji

Postoji izreka Virginija Satira, cijenjenog obiteljskog terapeuta, „Potrebna su nam četiri zagrljaja dnevno za preživljavanje. Za održavanje zdravlja nam treba osam zagrljaja dnevno. Za rast nam je potrebno dvanaest zagrljaja dnevno. "

"Zagrljaj aktivira oslobađanje oksitocina, također poznatog i kao ljubavni hormon. Ovaj hormon daje dobar osjećaj, a ima mnogo važnih učinaka na ljudska tijela. Jedan od njih je i stimulacija rasta", rekla je doktorica Pamela Li, kreatorica Parenting for Brain.

Možda te zanima... Pet stvari u kojima je tatin utjecaj jači na razvoj djeteta Roditelji

6. Razigrani roditelji

"Djeca ne kažu: 'Imao sam naporan dan ... Možemo li razgovarati?', oni kažu: ‘Hoćeš li se igrati sa mnom?’", navodi Lawrence Cohen. U životu više ne ostavljamo puno prostora za zabavu i igre. Naši su dani ispunjeni stresom, obvezama i napornim radom, a bez da to shvatimo, više smo razdvojeni od naše djece nego ikad. Odvoji vrijeme da odložiš telefon i shvatiš da tvoja djeca trebaju tebe da se igraš s njima. 

7. Vrijeme na otvorenom

„Kretanje, posebno vani, poboljšava sve, od kreativnosti do akademskog uspjeha i do emocionalne stabilnosti. Djeca koja to ne postignu mogu imati mnogo problema, od problema s emocionalnom regulacijom - na primjer, plaču za svaku sitnicu - do problema s držanjem olovke, do dodirivanja druge djece koristeći previše sile", kaže Meryl Davids Landau, autorica Enlightened Parentinga.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

8. Zaduženja po kući

"Iako je ponekad teško ustrajati na tome da se djeca bave nekim poslićima, ona imaju koristi od njih." Istraživanje pokazuje da djeca koja svaki dan imaju skup zadataka za obaviti imaju više samopoštovanje, odgovornija su i lakše se nose s frustracijom i odgodom zadovoljstva, što sve doprinosi većem uspjehu u školi.

Nadalje, istraživanje Martyja Rossmana pokazuje da uključivanje djece u kućanske poslove u ranoj dobi može imati pozitivan utjecaj u kasnijoj životnoj dobi. Rossman navodi da je "najbolji prediktor uspjeha mladih odraslih osoba u svojim srednjim 20-im godinama bio je taj što su sudjelovali u kućanskim poslovima kada su imali tri ili četiri godine." 

9. Ograničeno vrijeme s tehnologijom

“Da bi se moždane neuronske mreže normalno razvijale tijekom kritičnog razdoblja, djetetu su potrebni specifični podražaji iz vanjske okoline. Ovo su pravila koja su se razvijala tijekom stoljeća ljudske evolucije, ali ti se bitni podražaji ne nalaze na današnjim ekranima tableta. Kad malo dijete provede previše vremena pred ekranom i ne dobije dovoljno potrebnih podražaja iz stvarnog svijeta, njegov razvoj postaje usporen, naveo je dr. Liraz Margalit.

obitelj roditelji roditeljstvo beba Možda te zanima... 5 najčešćih grešaka u odgoju koje roditelji rade Vrtić

10. Iskustva, a ne stvari

„Djeci je potrebno manje stvari i puno smislenih iskustva. Kad odrastu,  oni se neće sjećati stvari koju si mu kupila, već će se sjećati vala koji je srušio njegov dvorac od pijeska. Najbolja životna iskustva ne koštaju ništa, poput piknika u parku, puhanja mjehurića u dvorištu, izrade crteža kredom na pločniku, ali svi imaju jedno zajedničko: radite ih zajedno. Ono što djeca zaista žele u životu je kvalitetno vrijeme provedeno s roditeljima", navela je spisateljica Sally White.

11. Spori dani

„Potičem roditelje da odvoje malo vremena samo da gledaju svoju djecu, bilo da se igraju, rade domaće zadatke ili jedu međuobrok. Na trenutak neka ih gledaju i prisjete se koliko su njihova djeca izvanredna. Samo ta jedna mala stanka može napraviti promjenu u tempu", kaže John Duffy, klinički psiholog.

12. Čitanje knjiga

"Jedna od najvažnijih stvari koju roditelji mogu učiniti, osim čuvanja djece zdravom i sigurnom, je čitanje s njima. To znači započeti kad su novorođenčad. Studija pokazuje da rano čitanje s djecom pomaže njihovom učenju govorenja, komuniciranja, povezivanja ​ s roditeljima", navela je spisateljica Amy Joyce.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

13. Glazba

„Znanost je pokazala da kad djeca nauče svirati instrument, njihov mozak počne čuti i obrađivati ​​zvukove koje inače nisu mogli čuti. To im pomaže da razviju "neurofiziološku razliku" između određenih zvukova koji mogu pomoći pismenosti, a to se može pretvoriti u poboljšane akademske rezultate za djecu", zaključio je Duffy.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.