Valentinovo je u zraku, kažu. I baš kao što u prosincu pričamo kako bi nam božićni duh trebao biti svakodnevica, tako bismo trebali ljubav iskazivati svakoga dana, a ne samo na Valentinovo. I znamo to.
Slažemo se idejom da bi se Valentinovo u obitelji moglo „slaviti“ i obilježavati svakoga dana – iskazivanjem ljubavi, kroz male znakove pažnje ili tek zagrljajem. Slažemo se i da bi svaki dan trebao biti ispunjen ljubavlju na bilo koji način – prema partneru, prema djeci, prema roditeljima. No, slažemo se i s idejom da je sasvim u redu da neki obilježavaju to Valentinovo ružama, parfemima, čestitkama, poljupcima ili kako god požele.
Ipak je to – dan za one koji vole i koji su voljeni, a u tom nema baš ništa loše.
No, mi smo odlučili ne mudrovati puno oko ljubavi i tog praznika ljubavi. Odnosno, odlučili smo da ćemo se prikloniti onom da ljubav ide kroz želudac. A najdraže nam je kad kroz želudac ljubav prolazi u obliku čokolade. Kad zbrojiš dva i dva, najbolje je ovo Valentinovo proslaviti jednom dobrom čokoladnom tortom! I to vrlo jednostavnom, tako da je možeš napraviti zajedno s klincima već danas.
Za sve koji se slažu s nama i gaje jednaku ljubav prema čokoladi, stiže recept za najbolju i najjednostavniju čokoladnu tortu – bez previše komplikacija, sa sastojcima koje gotovo sve sigurno već imaš doma. Recept smo preuzeli ovdje i provjereno je dobar!
Sastojci:
Za biskvit
- 220 g neslanog maslaca, omekšanog (trik: ako ti se ne da čekati da omekša – naribaj ga)
- 220 g šećera u prahu
- 200 g brašna
- 4 velika jaja
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 žlice kakaa u prahu
- 2 žlice mlijeka
- prstohvat soli
Za ganache - kremu
- 300 ml vrhnja za šlag
- 300 g tamne čokolade
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 180°C ili s ventilatorom na 160°C. Namasti i obloži 2 kalupa za torte i ostavi sa strane. Možeš peći i u dva puta.
2. U velikoj zdjeli miksaj maslac i šećer dok se ne spoje i ne posvijetle.
3. Dodaj sve preostale sastojke za biskvit i miksaj dok se sve dobro ne sjedini.
4. Smjesu rasporedi po kalupima za torte i zagladi vrh.
5. Peci u pećnici 20-25 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Kad je pečeno, ohladi u kalupima 10 minuta, zatim izvadi iz kalupa i ostavi da se potpuno ohladi.
6. U međuvremenu napravi ganache. Vrhnje za šlag lagano zagrij u lončiću, a crnu čokoladu izlomi na kockice i stavi u zdjelu. Kad vrhnje malo prokuha, prelij ga preko tamne čokolade, pazeći da je cijela pokrivena i ostavi da odstoji 2-3 minute. Nježno miješaj ganache dok se ne počne stapati i postane sjajan. Ostavi da se ohladi 10 minuta, zatim stavi u hladnjak na oko 30 minuta, dok ne dobije konzistenciju za mazanje.
7. Kad se biskviti ohlade, položi jedan gornjom stranom prema dolje na stalak za torte i namaži s 1/3 smjese za ganache.
8. Na vrh stavi drugi biskvit, gornjom stranom prema gore i lagano pritisni prema dolje da se spoji s kremom.
9. Ostatkom ganache kreme namaži cijelu tortu.
10. Uživajte svi zajedno dok vam ljubav prolazi kroz želudac!