Trudnoća Trudnica 17. rujna 2023.

6 razloga zašto trudnice trebaju češće jesti čokoladu

Foto: Shutterstock ; Prednosti konzumiranja čokolade u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća te može natjerati da žudiš za svakakvom hranom. Neke žene žude za puno čokolade.  Ako si i ti među njima i zabrinuta si zbog pretjeranog uživanja u njoj, ima dobrih vijesti. Žudnja za čokoladom mogla bi pozitivno utjecati na tvoje i bebino zdravlje, kažu nova istraživanja

Konzumiranje čokolade tijekom trudnoće

Prema studijama, konzumiranje čokolade tijekom trudnoće može smanjiti rizik od preeklampsije i poboljšati funkciju posteljice. Ali nije samo to. Postoji više razloga zašto je dobro jesti čokoladu tijekom trudnoće. Evo šest prednosti.

Sretnija beba

Prema istraživanju provedenom u Finskoj, žene koje su jele čokoladu tijekom trudnoće izvijestile su da imaju življe i sretnije bebe.

Pomaže kod stresa 

Budući da tvoji hormoni 'divljaju' tijekom ovih devet mjeseci, to može biti zaista stresno. Čokolada može pomoći u snižavanju razine stresa, kažu istraživanja. Studije su čak otkrile da svakodnevno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje razinu stresa.

Smanjene šanse za pobačaj

Pokazalo se da trudnice koje svakodnevno jedu čokoladu imaju 20 posto manje šanse da će tijekom prvog tromjesečja doživjeti pobačaj.

Možda te zanima... Čokolada u trudnoći pozitivno utječe na bebu Trudnoća

Pomaže u održavanju težine

Reci da tamnoj čokoladi da bi održala zdravu težinu i smanjila razinu kolesterola.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Smanjene šanse za preeklampsiju

Jedna od nedavnih studija izvijestila je da dnevni unos čokolade može smanjiti rizik od preeklampsije (visokog krvnog tlaka) koji može uzrokovati prerane porode, grčeve, ugruške, pa čak i smrt. Konzumacija čokolade smanjuje rizik od preeklampsije za 50 posto.

visoki tlak Možda te zanima... Visoki tlak u trudnoći može biti opasan i za mamu i za bebu Trudnoća

Bolji razvoj fetusa

Žene koje su tijekom trudnoće svakodnevno konzumirale čokoladu imaju bolji rast placente i fetusa, kaže nekoliko studija.

Ipak ne pretjerivati!

"Ovo nije dozvola za pretjerivanje u čokoladi. Ako pretjeraju u unosu čokolade, trudnice mogu dobiti više kilograma nego što je preporučljivo", rekla je Lona Sandon, profesorica kliničkog nutricionizma na Sveučilištu u Texasu. Ona savjetuje da se trudnice posvete drugoj hrani koja pomaže zdravom razvoju i rastu djeteta, kao što su namirnice bogate folnom kiselinom, kalcijem, bjelančevinama i željezom. "Dopušteno je s vremena na vrijeme uživati u malo čokolade, ali ne bih je još preporučila za zdravu trudnoću", rekla je Sandon.

Kim Kardashian Možda te zanima... Je li dobiti 23 kilograma u trudnoći zaista tako strašno? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.