Školarci 22. siječnja 2024.

Mama rekla 11-godišnjoj kćeri da je „prestara za maženje“, a mnogi su je osudili

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi će reći da smo djeca sve dok su nam roditelji živi, a jednako toliko će mnogi pristati na maženje u nekom obliku. Ipak, neki ne misle tako…

Kad ti je loš dan, kad ti nešto ne ispadne kako bi trebalo, kad te netko ražalosti, kad te netko naljuti… Bez obzira na to koliko godina imaš, dođe ti nekad jednostavno želja da se sklupčaš mami ili tati uz krilo i pustiš da te maze po kosi, leđima ili kako god ti je pasalo u djetinjstvu… I to nam nekako nudi osjećaj sigurnosti, obavija nas ljubavlju i čini da se osjetimo opet kao dijete, što nam svima nedostaje.

Možda te zanima... Potpuno sablasno: Roditelji podijelili dječje izjave zbog kojih ih još prolazi jeza Vrtić

No, ne misle svi tako, čini se. Jedna je mama došla na već poznati Reddit podforum „Am I The A**hole?“ da pita je li pogrešno postupila prema svojoj kćeri kad – nije ispunila njenu želju za maženjem. Nije teško pretpostaviti kakve su bile reakcije… Ali evo prvo što je rekla mama.

Ova mama ima 37 godina, a njen suprug 38, dok kći ima 11 godina i prilično je sitna za svoju dob. Kći voli, ispričala je mama, skočiti njoj ili tati u krilo i maziti se. No, u nekom trenutku je mama osjetila kao da je kći – prestara za maženje. Posljednji put kad joj je kći tako došla i poželjela se maziti, mama joj je rekla da siđe.

„Jako se uzrujala, sišla s mene, otišla u svoju sobu i zalupila vratima. Od tada mi nije pokušala sjesti u krilo i poprilično je napeto među nama. Ne razgovara sa mnom osim ako mora i kad sam je sinoć zagrlila za laku noć, ona mi nije uzvratila zagrljaj,“ podijelila je mama. „Osjećam se stvarno krivom jer sam očito povrijedila njezine osjećaje, ali osjećam da je možda prestara da mi sjedi u krilu. Jesam li u krivu?"

Mnogi su se u komentarima složili da je mama potpuno pogrešno gledala na situaciju koja je zapravo vrlo posebna i koju treba cijeniti. „Neće se htjeti još dugo maziti. Možda ti je preostala još godina dana. A ti to vrijeme gubiš umjesto da ga cijeniš,“ rekla joj je sasvim iskreno jedna mama u komentarima.

Nikad nismo prestari...

Puno komentatora, odraslih ljudi, čak je priznalo da još uvijek vole kad ih maze njihovi roditelji. „U nedjelju punim 26 godina i još se uvijek mazim kod mame. Život je težak i tih nekoliko minuta maženja čini ga podnošljivim,“ podijelila je jedna komentatorica, a mnogi su se složili upravo s tim stavom.

Neki su ispričali da se još uvijek sjećaju kako su se osjećali kad ih je mama kao klince na sličan način lišila takve ljubavi. „I meni se dogodilo isto. Nisam prestala željeti ili trebati utjehu svoje mame, ali sam samu sebe sprječavala da ju potražim kad mi je trebalo. Kao odrasla osoba sada sa svojim djetetom, prihvatit ću maženje koliko god dugo mogu. Mislim da je smiješno vjerovati da postoji dobna granica.“

Zaključak je, sve u svemu, bio da ne postoji dobna granica za roditeljsku naklonost i iskazivanje nježnosti. „Kad budem prevelika za mamino krilo, držat ću ja nju. Moja se 16-godišnjakinja još uvijek sklupča da bi se mazila,“ rekla je iskreno ta mama.

Srećom, većina ljudi je izjavila da vjeruje da je situaciju lako popraviti, ako mama koja je postavila pitanje to poželi. „Nitko nikada nije prestar da ga roditelji maze. No ne željeti razmaziti svoje dijete je normalno i ne biste trebali biti prestrogi prema sebi. Ovo je vrlo jednostavna situacija , možete to lako popraviti tako da se ispričate i zagrlite svoju kćer.“

Osim činjenice da nam jednostavno, barem većini, godi maženje, posebno kad dolazi od roditelja,  maženje je zapravo korisno za osobe, a to je i znanstveno dokazano. Pozitivno djeluje na emocije, na bolji san, popravlja rad srca i smanjuje stres. I dobro je. Za obje strane. Zagrlite svoje dijete i mazite ga. Ne budite i vi…

Možda te zanima... Žena želi vjenčanje bez djece, a njezina sestra želi dovesti svog sina – tko je u pravu? Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.