Školarci 01. kolovoza 2024.

Konavoka Tea (8) nikad se nije šišala – i onda je donirala 80 cm svoje kose

Foto: Printscreen / 24sata/video
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječja su srca velika i nesebična, a taman kad izgubimo vjeru u ljudskost i krenemo nekim drugim putem, pojavi se netko tko nam vrati vjeru u djecu i njihovo veliko srce i znamo da još ima nade…

Kosa raste, ošišaš ju, pa opet naraste. Radiš si frizure, uživaš u njima. Kad si djevojčica, kako god bilo i koji god razlog bio, duga te kosa veseli – kosa te veseli. A kad se razboliš i zbog bolesti ostaneš bez kose, to je za svakog bolan udarac koji dođe kao dodatni teret pored svega s čim se nosiš. I posebno je to teško kad si dijete…

Možda te zanima... Način na koji ovaj frizerski salon šiša djecu s poteškoćama je naprosto očaravajući! Pripremi maramice... Školarci

Osmogodišnja Tea iz Molunata u Konavlima čula je priču o djeci koja zbog bolesti nemaju kosu i tad se pokazalo koliko veliko srce ima. Priču o njoj donio je 24sata. Tea se cijelog svog života nije šišala, pa je njena kosa dosezala do koljena, pa čak i poda kad bi bila mokra. A onda ju je odlučila odrezati i donirati onima kojima ona najviše treba.

Tea je pokrenula pravu lavinu pozitivnih komentara i reakcija, a sigurno i mnoge potaknula da naprave isto – doniraju kosu za izradu vlasulja za djecu oboljelu od malignih bolesti. Njezina kosa i ova njezina gesta tako će nekom izmamiti istinski osmjeh, a sigurni smo i poneku suzu radosnicu.

„Svi mi kažu da je Tea posebna. Mi to možda ne vidimo jer s njom živimo. Nekako je odraslija, ma pravi mali čovjek. Sad će devet godina, kreće u treći razred i nema nikakvih želja, sa svime je zadovoljna“, ispričala je mama Gabrijela Saulan (37), koja se nije željela hvaliti gestom svoje kćeri. No, dobar glas daleko se čuje.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Početkom ovog ljeta Tea je sa svojim roditeljima često pričala o kosi. Jer, počela je sezona kupanja, a ta duga kosa, vrućine i kupanje donose često samo nevolje. Kosa je uglavnom zavezana, često nakon kupanja zapetljana i sve u svemu jednoj djevojčici koja želi uživati u ljetu stvara zapravo brojne probleme. Iako se nije željela šišati, na kraju je pristala, shvativši da je to mudra odluka.

„Našli smo super salon, zapravo jedini u našem kraju koji prikuplja kosu za donacije i šalje je dalje udrugama za izradu vlasulja. Nazvale smo u salon, dogovorile termin, a vlasnica salona, Katja, baš se iznenadila kako tako malo dijete ima takvu humanitarnu notu u sebi,“ prepričala je mama.

Frizerka Katja Tei je ošišala čak 80 cm kose! Najkraći pramen koji se može donirati je 30 cm, pa možemo samo zamisliti koliko će djece Teina kosa razveseliti. Tea je zadovoljna svojom novom frizurom, ali i jako ponosna na sebe zbog tog što je napravila – s pravom! Nakon što je frizerka Katja na svom profilu na Facebooku objavila priču o Tei, mnogi su joj se javili s istom željom i namjerom.

Svi mogu donirati kosu!

Teina kosa će otići u Udrugu Krijesnica, koja već godinama osigurava uglavnom djevojčicama perike od prirodne kose, i to prema njihovim željama koje pažljivo sasluša njihova vlasuljarka Marija Bingula.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

„Svaka djevojčica na liječenju ima mogućnost dobiti periku koja je oblikovana onako kako ona želi. Perike za djevojčice, posebno one školske dobi, znače puno. Pomažu u lakšem nošenju s posljedicama liječenja, a gubitak kose je često onaj najizraženiji, bez obzira na to što je privremen. Ono što je jednako važno je solidarnost i empatija koju smo pobudili kod zdravih ljudi, često već kod djece, koji nas zovu i doniraju svoju kosu. Na taj način svi postajemo senzibiliziraniji i bolji ljudi, rušimo predrasude i pomažemo oporavku dječice suočene s malignim bolestima. Hvala Tei i njenoj obitelji,“ rekla je za 24sata Mirela Stanić Popović, direktorica Udruge Krijesnica.

Donirati kosu mogu svi, čak i oni s obojenom kosom (ali ipak prirodnih nijansi), a ono što treba imati na umu je da ta kosa uistinu čini nekom veliku razliku. Sve informacije možete dobiti u Udruzi Krijesnica ili potražiti najbliži salon koji prikuplja kosu za ovu udrugu. 

Možda te zanima... Sedmogodišnjak se prvi put ošišao i donirao kosu djeci oboljeloj od raka Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.