Školarci 14. srpnja 2023.

Način na koji ovaj frizerski salon šiša djecu s poteškoćama je naprosto očaravajući! Pripremi maramice...

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca s poteškoćama često imaju senzornih problema i šišanje za njih predstavlja nekad nepremostivu prepreku i stres. Sve dok ne dođu u ovaj frizerski salon…

Svaki roditelj djeteta s poteškoćama zna koliko je teško obaviti jednu tako običan i jednostavan zadatak kao što je – šišanje. Čini se kao nešto tako banalno, ali dijete s poteškoćama često ne razumije što se od njega očekuje i zašto bi ga neki stranac morao dodirivati i – odrezati mu kosu.

Strpljenje i razumijevanje je nešto što mnogi frizeri nemaju u tolikoj mjeri koja je potrebna da bi dijete sa senzornim problemima pristalo da mu ošiša kosu. Ali to nije slučaj u jednom frizerskom salonu u američkom New Jerseyju. U salonu koji se zove Your Kind of Cuts, odnosno Šišanje po vašoj mjeri, osoblje će ošišati svako dijete, a proces dok to rade je naprosto očaravajući.

Vlasnik salona Billy Dinnerstein rekao je za Today.com da nije imao pojma koliko je potreban ovakav salon dok ga nije otvorio. Danas je tog svjestan, posebno kad mu roditelji dolaze roditelji s djecom iz drugih država, a neki čak i prilagođavaju svoje letove kako bi ostali dovoljno vremena u New Jerseyju kako bi doveli dijete na šišanje. A, osim tog, u ovom salonu šišaju i odrasle koji imaju senzornih problema.

Garantiramo ti da će ti ovi videi natjerati suze na oči i da ćeš se oduševiti ovim salonom! Jer ovo je primjer kako se može postići puno uz malo strpljenja za djecu s poteškoćama. 

@yourkindofcuts #autism #nutleynj #NJEvents #NewJerseyAutism #NutleyNewJersey #Nutley07110 #Nutleygivesback #NutleyBarber #Nutleysalon #AutismAwareness #AutismHaircut #Special-needsHaircut #Nutley #YourKindOfCuts #AutismSchool #AutismBarber #NutleyAdultSchool #myautism #Autismawareness #autismcuts #specialneeds #bekind #barber4autism #autisticservices #Autismspeaks #NorthArlington #Nutleyparents #bergencounty #bergencountyspecialservices ♬ original sound - Yourkindofcuts

Ovaj je salon postao dodatno poprilično slavan nakon što je jedan tata na TikTok postavio video prvog šišanja svog sina, a video je osvojio srca milijuna. Iako je na početku plakao i odbijao šišanje, na kraju je ošišane glave frizeru dao 5 svojom ručicom.

@yourkindofcuts When I tell you this mom was the real mvp of the day! #mvp #njbarber #haircut #celebrate #autismnj #sensoryfriendly #morethanahaircut #barbershopsaturday ♬ original sound - Yourkindofcuts

Ono što je ovdje vrlo bitno je da nemaju svi pacijenti jednak pristup, odnosno svakom se pristupa onako kako on to „zahtijeva“, odnosno kako mu najbolje odgovara, a tek kad vide dijete ili odraslu osobu, procijene kako bi šišanje moglo najbezbolnije proći. Često, ističe Dinnerstein, djetetov strah potječe od roditelja koji dolazi s djetetom.

@yourkindofcuts Meeting our clients where they are ♾️ #TikTokPromote #fyp #morethanahaircut #barbershop #viral #sensoryfriendlyspace #autismacceptance #njbarber ♬ original sound - Yourkindofcuts

„No, to je sasvim razumljivo. Ulaze u još jedan salon u kojem obećaju da će pomoći njihovom djetetu, baš kao i u mnogima prije, a nikad prije nije uspijevalo,“ ističe vlasnik salona, te dodaje da je „razumljivo da je razina stresa visoka.“

@yourkindofcuts We love to celebrate with you 🎉🎉 #celebrate #haircut #njbarber #autismnj #servicedogs #sensoryfriendly #morethanahaircut #barbershopsaturday ♬ original sound - Yourkindofcuts

Često se puta dogodi da djeca uđu uplakana, a na kraju šišanja roditelj bude taj koji plače, i to od sreće što je šišanje prošlo tako divno, a dijete se smije.

Činjenica da rade to što rade je divna, ali najbolji dio toga je što je čak i gledanje tog procesa šišanja jednostavno nevjerojatno! I djeluje u neku ruku terapeutski.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.