Beba 10. ožujka 2022.

Dječak sa sindromom nečešljive kose postao je hit na Instagramu

Foto: https://www.instagram.com/uncombable_locks/
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sindrom "nečešljive" kose je rijetka genetska bolest, a ovaj dječak ga ima...

Prošlog ljeta Katelyn Samples je na Instagramu objavila sliku svog najmlađeg sina Locklana Samplesa. Tada joj je pratitelj poslao poruku i upitao ju je li njezinom tada 10-mjesečnom sinu dijagnosticiran sindrom nečešljave kose.

33-godišnja majka iz Roswella u Georgiji zabrinula se zbog navedenog pitanja i sa sinom je ubrzo otišla kod dermatologa koji mu je dijagnosticirao sindrom nečešljive kose. Naime, ovaj sindrom je rezultat nasljeđivanja dvije kopije genetske mutacije - jedne od svakog roditelja - koja mijenja oblik korijena dlake.

Rijedak genetski poremećaj dlake karakterizira srebrnoplava kosa ili kosa boje slame koja "lebdi" oko glave.  Sindrom se obično javlja u djece između tri i 12 godina. "Kada pogledate pod mikroskopom, možete vidjeti da umjesto dlačica koje su u obliku cilindra... kosa je zapravo više trokutastog oblika", rekla je dr. Carol Cheng, pedijatrijska dermatologinja u UCLA Health, za ABC.

Zabilježeno je samo oko 100 slučajeva ove bolesti diljem svijeta, a prema podatcima Nacionalnog instituta, za ovaj sindrom trenutno ne postoji lijek. Ipak, stanje kose se obično poboljšava početkom puberteta. Mama je rekla da je kosa njezina sina vrlo delikatna: "Lako se može zapetljati. Vrlo je krhka…i moram biti oprezna. Zbog toga mu vrlo rijetko perem kosu. Jednostavno nema potrebe. Stvarno se ne masti."

33-godišnjakinja je savjete i iskustva o ovom sindromu tražila i na društvenim mrežama.  Naposljetku je otvorila i Instagram profil na kojem objavljuje fotografije svog sina. Jednogodišnji Locklan je ubrzo postao veoma popularan na društvenoj mreži, a brojni pratitelji pišu mu kako je s ovakvom kosom jako sladak. "Mnogi su iznimno dragi. Ljudi često traže da se fotografiraju s Locklanom. Meni to ne smeta, sve dok je on sretan", poručila je majka dječaka za The Guardian.

Možda te zanima... Mame dugokosih dječaka: Rečenice koje ne želimo čuti Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.