Vrtić 03. srpnja 2023.

Jedna mama ima alternativu za time-out i s razlogom joj je video postao viralan

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad tvoje dijete svladaju emocije, često poželiš poslati ga da se jednostavno smiri. No, to nije uvijek lako, pa često i to završi vikanjem. No, jedna mama ima tako dobru alternativu klasičnom time-outu.

Kad zbog neke epizode svog djeteta jednostavno, rekli bismo u razgovornom jeziku – ispališ na živce, onda pošalješ dijete na odmor! Ili u svoju sobu! Ili nekamo, samo da ti nije pred očima. I – neka se smiri. I znaš, realno, da je takvo ponašanje kontraproduktivno i da nećeš imati puno koristi od tog, da dijete neće naučiti lekciju, ali… jednostavno ne možeš drukčije. No, ova mama pokazala je kako drukčiji stav prema time-outu čini veliku razliku.

Možda te zanima... Moje dijete nikad ne želi priznati svoje pogreške! Kako da ga naučim? Vrtić

Mama koja na TikToku objavljuje pod imenom Maartemami objavila je video koji je postao viralan, a pokazuje alternativu klasičnom time-outu koji često nema posebnog utjecaja na djecu. Ova mama ima u svom stanu „kutak za smirenje“, a on služi za smirenje njezina 5-godišnjeg sina. Kutak za smirenje, objasnila je u videu, postao je alternativa "time-outima" za koje je otkrila da ne funkcioniraju kad je njezin sin u pitanju.

U videu ona objašnjava: "To su tako velike emocije koje dovode do time-outa, da mi se nije činilo učinkovitim ostaviti sina da sjedi sam s tim velikim, zastrašujućim emocijama."

@maartemami Explore alternatives such as this! Find product links and free resources on my website! link in bio! #timeouts #discipline #parentingcoach #motherhood #consequences #punishment #children #raisingkidsiswork #raisingyourself #onechildhood ♬ original sound - Maarte Mami

Mamin alternativni plan - stvaranje kutka za smirenje - poduprli su psiholozi i stručnjaci za roditeljstvo koji ističu da time-outi nisu toliko učinkoviti koliko mislimo. Naime, djeca nemaju zapravo kognitivne vještine za apstraktno razmišljanje o svom ponašanju, onome što su učinili i zašto su to učinili. Sposobnost da se to učini ne razvija se u potpunosti dok djeca ne postanu tinejdžeri, što znači da je to sigurno nedostižno petogodišnjacima.

Djeca će zapravo puno vjerojatnije ostati ljuta nego razmišljati o svojim emocijama. Prostori poput onog koji je napravila TikTok mama Maartemami vjerojatnije će pomoći djeci da nađu praktične alate za smirivanje, omogućujući im da sami donose odluke i da se reguliraju, a da pritom nisu lišeni osjetilnih objekata.

Možda te zanima... Slanje "u kut" ili timeout nije loša taktika - ako to radiš na pravi način Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.