Školarci 29. lipnja 2023.

Jedan od najpoznatijih zaslađivača može izazvati rak – sumnjalo se, a sad će to i potvrditi

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sporni zaslađivač mnogima je od ranije poznat kao sumnjiv, baš zbog naznaka da izaziva rak, ali se i dalje koristi u brojnim dijetalnim pićima i nekim slatkišima. Čeka se objava Svjetske zdravstvene organizacije koja će potvrditi sumnje.

Dijetalne namirnice ne sadrže šećer, nego zamjenu u obliku zaslađivača, a najčešće je to aspartam. On je sastavni dio brojnih dijetalnih gaziranih pića, kao i žvakaćih guma. Već dugo se sumnja da je aspartam štetan, te da je čak i kancerogen, odnosno da izaziva rak, ali za to dosad nije bilo službene potvrde. No, to će se sad zauvijek promijeniti.

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija objavit će idućeg mjeseca da je upravo aspartam, jedan od najčešće korištenih zaslađivača na svijetu, mogući uzročnik raka. Iako to još nije službeno potvrđeno i objava se još nije dogodila, s ovom je vijesti izašla britanska agencija Reuters, koja je upoznata s procesom koji se oko ovog zaslađivača vodi.

Istraživanje o aspartamu i njegovoj štetnosti provodila je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), koja je zapravo odjel Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a izvori koji su iznijeli ove podatke pouzdani su.

Inače, odjel IARC ima za zadatak provođenje istraživanja i određivanje je li nešto štetno za zdravlje ili nije, odnosno predstavlja li potencijalnu opasnost za zdravlje na temelju svih objavljenih dokaza. No, ne može odrediti i ne bavi se time koja bi količina neke tvari bila sigurna za konzumaciju. Tu preporuku treba izdati drugi odjel SZO-a.

Još jedan odjel Svjetske zdravstvene organizacije paralelno ispituje korištenje aspartama, a to je JECFA, odbor za aditive. Oba će odjela istoga dana, 14. srpnja, objaviti svoje rezultate istraživanja. Slične objave su ranije već dovodile do tužbi, preispitivanja proizvođača, mijenjanja recepture i slično.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Trenutne preporuke za aspartam, a vrijede od 1981. godine, govore da bi odrasla osoba težine oko 60 kg, trebala popiti dnevno između 12 i 36 limenki gaziranih pića da bi bila u opasnosti.

Aspartam se godinama opsežno proučava. Prošle je godine opservacijska studija u Francuskoj među 100.000 odraslih osoba pokazala da ljudi koji su konzumirali veće količine umjetnih sladila, uključujući aspartam, imaju nešto veći rizik od raka.

Ona je uslijedila nakon studije Instituta Ramazzini u Italiji početkom 2000-ih, koja je objavila da su neki oblici raka kod miševa i štakora povezani s aspartamom. Prva studija nije mogla dokazati da je aspartam uzrokovao povećani rizik od raka, a postavila su se pitanja o metodologiji druge studije. Regulatori su odobrili aspartam za globalnu nakon što su pregledali sve dostupne dokaze, a veliki proizvođači hrane i pića desetljećima su branili upotrebu tog sastojka. IARC je rekao da je analizirao 1300 studija.

Navođenje aspartama kao mogućeg karcinogena ima za cilj potaknuti dodatna istraživanja, rekli su izvori bliski IARC-u, što će pomoći agencijama, potrošačima i proizvođačima da donesu čvršće zaključke. Ali također će vjerojatno ponovno pokrenuti raspravu o ulozi IARC-a, kao i sigurnosti zaslađivača općenito. Prošlog mjeseca WHO je objavio smjernice savjetujući potrošače da ne koriste zaslađivače koji nisu šećer za kontrolu tjelesne težine.

Smjernice su izazvale buru u prehrambenoj industriji, koja tvrdi da zaslađivači mogu biti od pomoći potrošačima koji žele smanjiti količinu šećera u svojoj prehrani.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.