Trudnoća Trudnica 28. travnja 2023.

Smiju li trudnice piti bezalkoholno pivo? Odgovor bi te mogao iznenaditi…

Foto: Freepik ; Smiju li trudnice piti bezalkoholno pivo?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U trudnoći su ti mnoge stvari zabranjene, to je činjenica. Naravno, nitko ti ne može doslovno zabraniti, ali svjesna si onog što neki tvoj postupak može podrazumijevati, pa se ipak odrekneš željenog. No, nečeg je lakše, a nečeg se ipak teže odreći…

Nema sumnje, kad nam dođu topliji dani, pa onda još i ovi razni povodi za roštilje i druženje s dragim ljudima, osim na hranu, prvo ćeš pomisliti na… sok. Ili pivo. Ako inače pripadaš onima koji vole popiti čašu ili dvije ovog pića, a trenutno u svom tijelu nisi sama, sigurno ćeš tražiti kako ipak zadovoljiti svoju žeđ. I past će ti na pamet: Hm, smiju li trudnice piti bezalkoholno pivo?

Možda te zanima... Danas je riba na meniju? Evo koju trudnice i djeca smiju jesti, a koju moraju izbjegavati Trudnoća

Iako ti se na prvu sigurno čini da je odgovor na to apsolutno „da“ i veći ti problem predstavlja hoće li okus tog bezalkoholnog piva odgovarati tvom osjetljivom trudničkom nepcu, stvari nisu tako jednostavne. Naime, neka su nezavisna istraživanja pokazala da bezalkoholno pivo ipak sadrži određenu količinu alkohola, i to maksimalno 0,5 posto. Iako je to uistinu malo, ipak je, na kraju krajeva, alkohol.

Neki proizvođači čak na svom bezalkoholnom pivu ističu taj postotak, pa piše (sitnim slovima, naravno) da to pivo može sadržavati alkohol. No, u nekim aferama koje su se događale izvan naše zemlje često su proizvođači isticali da alkohola u ovako malim postotcima ima i u prehrambenim proizvodima, kao što je jogurt, na primjer.

Što pije mama, pije i njezina beba: 35 posto žena misli da je alkohol u trudnoći prihvatljiv

Sadrži li bezalkoholno pivo alkohol?

Bezalkoholno pivo ima vrlo sličan okus normalnim verzijama s alkoholom, što ga čini idealnim izborom za one koji ne žele ili ne smiju konzumirati alkohol. Mnoge vrste tog pića tvrde da sadrže 0% alkohola, ali "bezalkoholno" pivo zapravo može sadržavati do 0,5% alkohola.

Dok se 0,5 % alkohola čini kao potpuno nevažna količina, ostaje činjenica da ne možemo uvijek vjerovati etiketi, jer postoji mogućnost da zapravo ima više alkohola nego što je oglašeno. Na primjer, jedna američka studija iz 2010. godine proučavala je 45 piva za koja su proizvođači tvrdili da nemaju ili imaju nizak udio alkohola. Na kraju se ispostavilo da je 29% pića "sadržavalo razine etanola veće od deklarirane koncentracije na etiketi". Šest pića koja su se oglašavala kao da imaju 0% alkohola zapravo su imala više od 1% etanola, a neka čak i do 1,8%.

Smiju li trudnice piti bezalkoholno pivo?

Samo ti i tvoj liječnik možete odlučiti je li za sigurno piti bezalkoholno pivo tijekom trudnoće. Međutim, kada je u pitanju zdravlje bebe, uvijek je bolje biti siguran nego kasnije žaliti. Devet mjeseci nije baš tako dugo vrijeme, pa možda ipak možeš razmisliti o tome da jednostavno ne piješ ništa što bi moglo sadržavati alkohol.

Imaš piercing na pupku i trudna si? Sigurno imaš pitanja, a mi imamo odgovore

S druge strane, i nakon poroda slijedi razdoblje kad ćeš se također uglavnom suzdržavati od konzumacije alkohola, ali tad si ipak možeš priuštiti povremeno čašu alkoholnog pića, posebno ako paziš da prođe barem dva sata od konzumacije do dojenja.

No, na kraju krajeva, alkohol nije ključan za zabavu, zar ne? Natoči si mineralnu vodu i uživaj! Ako si dobre volje, ništa ti to neće uzdrmati! Živjela!

Možda te zanima... Je li matcha prah sigurna zamjena za kavu tijekom trudnoće? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.