Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 01. svibnja 2024.

Pretjerana konzumacija šećera ima negativan utjecaj na razvoj mozga kod male djece

Foto: Freepik ; Previše šećera ima negativan utjecaj na razvoj mozga
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Šećer se praktično nalazi na većini polica u trgovinama prehrambene robe, a posebno ga ima u onim proizvodima koji se prodaju djeci.

Djeca su najveći potrošači dodanog šećera, čak iako je prehrana s visokim sadržajem šećera povezana sa zdravstvenim problemima poput pretilosti i bolesti srca, pa čak i sa oštećenom memorijskom funkcijom, piše Science Daily.

Međutim, manje se zna o tome da konzumiranje velike količine šećera u djetinjstvu utječe na razvoj mozga, posebno regije za koju se zna da je veoma važna za učenje i pamćenje koja se naziva hipokampus.

Novo istraživanje koje je vodio član fakulteta sa Sveučilišta u Georgiji u suradnji s istraživačkom grupom sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji pokazalo je na modelu glodavaca da svakodnevno konzumiranje šećera i zaslađenih pića tijekom adolescencije narušava sposobnost učenja i pamćenja tijekom odrasle dobi.

dijete jede smijeh Možda te zanima... 3 omiljene dječje namirnice u kojima se skrivaju šećeri Vrtić

Istraživanje je potvrdilo negativan utjecaj šećera na mozak

Grupa je dalje pokazala da su promjene u crijevnim bakterijama možda ključ oštećenja pamćenja izazvanog šećerom. Podržavajući ovu mogućnost, istraživaći su otkrili da su slični deficiti pamćenja primijećeni čak i kada su bakterije, nazvane Parabacteroides, u eksperimentu unijete u crijeva životinja koje nikada nisu konzumirale šećer.

"Konzumacija šećera u ranom djetinjstvu povećala je razinu parabakteroida, a što je viša razina parabakteroida, to su životinje imale lošije pamćenje", rekla je Emily Noble, docentica na UGA koledžu za obiteljske i potrošačke znanosti koja je kao prva autorica rada. "Otkrili smo da su same bakterije dovoljne da oštete pamćenje na isti način kako to čini i šećer." 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Šećer nije dobar za razvoj mozga

Negativne posljedice prehrane s visokim udjelom šećera 

Uzimajući u obzir ulogu hipokampusa u različitim kognitivnim funkcijama i činjenicu da se područje još uvijek razvija u kasnoj adolescenciji, istraživači su pokušali razumjeti više o njegovoj ranjivosti na prehranu s visokim udjelom šećera.

U eksperimentu štakori su dobili 11% otopinu šećera, što je usporedivo s komercijalno dostupnim pićima zaslađenim šećerom. Štakori su zatim izvodili zadatak dizajniran za mjerenje epizodne kontekstualne memorije ili prisjećanje na kontekst u kojem su prije vidjeli poznati objekt. "

"Otkrili smo da su štakori koji su u ranom životnom dobu konzumirali šećer imali oslabljenu sposobnost razlučivanja je li neki predmet nov u određenom kontekstu, što je zadatak koji su štakori koji nisu konzumirali šećer mogli obaviti", rekao je Noble. Drugi memorijski zadatak mjerio je osnovnu memoriju prepoznavanja, memorijsku funkciju neovisnu o hipokampusu koja uključuje sposobnost životinja da prepoznaju nešto što su ranije vidjele. U ovom zadatku šećer nije imao utjecaja na pamćenje prepoznavanja životinja.

Možda te zanima... Zašto su djeca zapravo sretnija s manje igračaka? Vrtić

Konzumacija šećera u djetinjstvu narušava učenje i pamćenje

"Čini se da rana konzumacija šećera selektivno narušava njihovo učenje i pamćenje u hipokampusu", rekla je Noble.

Dodatne analize utvrdile su da je velika konzumacija šećera dovela do povišene razine parabakteroida u mikrobiomu crijeva, više od 100 bilijuna mikroorganizama u gastrointestinalnom traktu koji igraju ulogu u ljudskom zdravlju i bolestima. Kako bi bolje identificirali mehanizam kojim su bakterije utjecale na pamćenje i učenje, istraživači su eksperimentalno povećali razinu parabakteroida u mikrobiomu štakora koji nikada nisu konzumirali šećer. Te su životinje imale oštećenja u zadacima memorije ovisnim o hipokampusu.  "(Bakterije) su same izazvale neke kognitivne deficite", kazala je Noble.

Poražavajuće brojke...

Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolest (CDC), preporuke koje se odnose na ograničavanje šećera se premašuju u cijelom svijetu. Zajednička publikacija američkih odjela za poljoprivredu i zdravstvo i socijalne usluge, preporučuju ograničavanje dodanih šećera na manje od 10 posto kalorija dnevno.

Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju kako Amerikanci u dobi od 9 do 18 godina premašuju tu preporuku, a većina kalorija dolazi iz zaslađenih pića.

dječak brza hrana hamburger Možda te zanima... Istraživanje: Djeca koja jedu fast food postižu lošije rezultate na testovima Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.