Školarci 10. svibnja 2023.

Je li u redu i djeci ponekad dopustiti da piju kavu?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U vrijeme kad su školarci uistinu preopterećeni, umorni, a istovremeno gledaju nas kako pijemo kavu da se razbudimo, nije neobično očekivati da i njima padne na pamet ista stvar. No, je li to baš mudra i dobra odluka?

Kad smo umorni, posegnemo za kavom. Turskom, po mogućnosti. I dobro, istina, ne možemo reći da baš svi roditelji piju kavu, niti da svi odrasli piju kavu, ali da je kava ipak sastavni dio jutra i popodneva mnogih, to ne možemo sakriti. I priznajmo si, u toj kavi uistinu uživamo i to često dajemo do znanja, kao i da obavijestimo sve da nas ta kava – razbuđuje. Pa zašto onda ne bi isto pomislili i napravili školarci, koji su ionako često umorni i neispavani? Mogu pomisliti, ali neka se ipak suzdrže od pijuckanja.

Možda turska kava, kakvu mnogi zapravo pripremaju kod kuće, ili espresso koju neki također imaju kod kuće, a često naručuju i u kafićima, nisu najzanimljivije opcije za one koji su još uvijek, na kraju krajeva, djeca, ali ima verzija koje će ih privući. Mi još uvijek nemamo Starbucks niti slične lance, koji itekako privlače mlađe kupce, ali coffee to go na svakom kutu, pa čak i u pekarnicama koje mladi često posjećuju, dovoljan su razlog za ovo pitanje.

Trebaju li djeca piti kavu? I ne, ne govorimo o djeci dobi od 5 godina, ali djeca koja su samostalna i sami odlaze iz škole i u školu, te do trgovine, mogu, zapravo, sama kupiti kavu, ako požele. No, koje su moguće dugoročne i kratkoročne nuspojave kave?

Dijete jede hrana Možda te zanima... 6 namirnica koje djeca ne smiju jesti često Vrtić

Je li kava loša za djecu?

U malim količinama kava nije izričito loša za djecu, ali postoji nekoliko stvari koje bismo trebali uzeti u obzir prije nego im dopustimo da konzumiraju bilo koju količinu.

Postotak kofeina: Preporuke kažu da djeca mlađa od 12 godina ne konzumiraju kofein nikad. Ipak, istraživanje provedeno u Americi i objavljeno u časopisu Pediatrics otkrilo je da nevjerojatnih 73% djece i adolescenata dnevno pije određenu količinu kofeina. Većina tog dolazi iz kave, gaziranih pića ili energetskih pića. Djeca u dobi od 12 do 18 godina ne bi trebala konzumirati više od 100 mg kofeina dnevno, kažu smjernice Američke akademije za dječju i adolescentnu psihijatriju.

Djeca mlađa od 12 godina ne bi trebala konzumirati kofein.

Nuspojave kave za djecu

Sadržaj kofeina u kavi može drugačije utjecati na djecu nego na odrasle, budući da su njihova tijela općenito manja i tek se razvijaju, te imaju drugačije potrebe. Štetni učinci kave i napitaka s kofeinom mogu biti sljedeći:

  • Učestalo mokrenje i opasnost od dehidracije. Kava je diuretik, što znači da velike količine mogu dehidrirati djecu.
  • Promijenjeno mentalno stanje. Jedna studija pokazuje da je unos kofeina kod djece povezan s povećanim osjećajem stresa, tjeskobe i depresije.
  • Loši obrasci spavanja. Kofein može promijeniti dječje cikluse spavanja, što može prekinuti rast mozga i tijela.
  • Trzanje i nervoza.
  • Ovisnost o kofeinu. Redovito ispijanje kave u djetinjstvu može postati navika, a djeca mogu patiti od simptoma odvikavanja baš kao i odrasli. To može uključivati ​​umor, promjene raspoloženja, poteškoće s koncentracijom i glavobolje.
  • Uznemiren želudac ili mučnina

Štoviše, prekomjerne količine kofeina mogu dovesti do predoziranja kofeinom, što može zahtijevati hitno liječenje. Simptomi predoziranja kofeinom mogu uključivati ​​povraćanje, visoki krvni tlak, ubrzano lupanje srca, probleme sa srčanim ritmom i, rjeđe, dezorijentiranost i halucinacije. Mladi s određenim zdravstvenim problemima kao što su srčani problemi, napadaji ili migrene mogu biti više izloženi riziku od problema povezanih s kofeinom nego drugi.

Možda te zanima... Kofein u trudnoći može razviti ovisnost kod bebe Trudnoća

Koliko je kave prihvatljivo za djecu?

Dok u Americi Udruga pedijatara uopće nije zagovornik kave u dječjoj dobi, u Kanadi postoje neke smjernice koje glase ovako: "Djeca i adolescenti (do 18 godina) mogu piti 2,5 mg po kg tjelesne težine na dan.“ Ovo je jedna od rijetkih situacija u kojoj ćemo se po pitanju zdravlja prikloniti ipak Americi.

Osim toga, dobro je znati sadržaj kofeina u napitku koji vaše dijete želi, a njega ima, naglašavamo ponovno, i u nekim gaziranim pićima, a i u itekako popularnim energetskim pićima.

Sigurniji načini da djeca piju kavu

Što roditelji mogu učiniti ako dijete jednostavno voli i želi kavu? Možeš pokušati s kavom bez kofeina, iako niti to nije najzdravija varijanta. Naime, važno je imati na umu da ček i takva kava može sadržavati do 7 mg kofeina u porciji.

Možda te zanima... 5 stvari koje neurolog i psihijatar ne bi nikad dopustili svom djetetu Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.