Vrtić 24. siječnja 2023.

Evo od koje godine djeci smijete dati žvakaću gumu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kao roditelj, sigurno znaš navesti sve opasnosti od gušenja koje većina slatkiša predstavlja za bebe i malu djecu. No, djeca nekad jednostavno traže ono što vide, posebno od starije braće i sestara, pa oni popustljiviji roditelji u nekom trenutku pokleknu i daju slatkiš. Prije nego što osudiš, dopusti da provjerimo kad bi bilo to „pravo vrijeme“ za to.

Kao roditelj, sigurno znaš navesti sve opasnosti od gušenja koje većina slatkiša predstavlja za bebe i malu djecu. No, djeca nekad jednostavno traže ono što vide, posebno od starije braće i sestara, pa oni popustljiviji roditelji u nekom trenutku pokleknu i daju slatkiš. Prije nego što osudiš, dopusti da provjerimo kad bi bilo to „pravo vrijeme“ za to.

Možda te zanima... Smiju li djeca jesti sushi i kad je pravo vrijeme da im ponudiš? Vrtić

Sjećaš se onog „nemoj progutati žvaku jer će ti se zalijepiti za želudac“? A tko se ne sjeća. No, nešto kasnije, kad je djetinjstvo bilo iza tebe, a ti si već roditelj, sigurno si se pitao/la je li to stvarno istina. A čak i ako najednom vjeruješ da nije istina, opet će ti to tinjati negdje u podsvijesti i pitat ćeš se „što ako…“ I kad te dijete zatraži žvakaću gumu, prva će ti reakcija biti – reći ne.

No, ipak, ako nisi među onima koji svom djetetu nikad ne daje slatkiše ili barem ne one kupovne, u jednom trenutku će doći i do tog da ćeš odlučivati kad bi bilo u redu djetetu dati žvakaću gumu. Pa da vidimo što kažu stručnjaci.

Kad je sigurno dati žvakaću gumu

Američka pedijatrijska akademija preporučuje pričekati do pete godine života s uvođenjem žvakaće gume djeci. To je obično dob kada djeca mogu dobro žvakati, razumiju koncept pljuvanja i znaju da ne smiju progutati žvakaću gumu. Najprije bi bilo mudro djetetu ponuditi pola žvakaće gume, odnosno malu količinu, te svakako neposredno prije nego ponudiš podsjeti svoje dijete da to nije hrana ili bombon, već nešto što treba žvakati i kasnije ispljunuti.

Ono što bi bilo mudro izbjegavati jesu žvakaće gume u obliku kuglice – one koje te i podsjećaju na djetinjstvo i lijepljenje za želudac, vjerojatno, zbog njihovog oblika i veličine, jer još uvijek mogu predstavljati rizik od gušenja.

Uči dijete kako žvakati žvakaću gumu

Najbolje bi bilo i osobno pokazati djetetu kako žvakati žvakaću gumu i objasniti mu kako to učiniti na siguran način. Možeš djetetu doslovno demonstrirati žvakanje i pljuvanje (odnosno izbacivanje iz usta, da to kažemo na ljepši način), ali to ćeš trebati napraviti više puta. Do tog trenutka je dijete gutalo svaku hranu koju je žvakalo, tako da mu to u početku nije prirodno.

Što se tiče izbacivanja žvakaće gume, bilo bi dobro djetetu dati neke smjernice. Na primjer, možete djetetu reći da ispljune žvakaću gumu nakon što ona izgubi svoj okus. Tako će dobiti neki vremenski okvir kada bi trebalo prestati žvakati žvakaću gumu i ispljunuti je.

Možda te zanima... 10 "opasnih" stvari koje trebamo dopustiti djetetu da radi Školarci

Za i protiv žvakaće gume za djecu

Kliničke studije su pokazale da žvakanje žvakaće gume bez šećera 20 minuta nakon jela može spriječiti karijes. A razlog leži u mehanici žvakanja. Žvakaća guma pomaže izbaciti i olabaviti hranu koja je bila nabijena u stražnje kutnjake tijekom obroka. Proces žvakanja smanjuje karijes čišćenjem žljebova na stražnjim zubima.

Nije se pokazalo, kažu stručnjaci, da pretjerano žvakanje žvakaće gume oštećuje zube osim ako zubi nisu pravilno poravnati, a u tom slučaju se mogu preklapati na način da ih lakše istroši, a to je nešto što treba pitati djetetovog stomatologa djeteta prije nego što svom djetetu daš žvakaću gumu.

S druge strane, žvakaća guma može uzrokovati neke probleme poput problema s čeljustima i probavnih komplikacija. Pretjerano žvakanje može dovesti do problema sa zglobom čeljusti, poznatih kao disfunkcija temporomandibularnog zgloba. Osim toga, ksilitol u žvakaćoj gumi bez šećera može dovesti do plinova i proljeva, a svakako nije zdrav u prekomjernim količinama.

Što se događa ako dijete proguta žvakaću gumu?

To je taj strah koji nas prati od djetinjstva. No, srećom obično nema razloga za brigu. Gutanje žvakaće gume nije problematično osim ako se ne proguta vrlo velika količina u kratkom vremenskom razdoblju, što bi moglo dovesti do začepljenja.

U većini slučajeva, guma će se probaviti, ali za to će trebati malo više vremena. Jedna od priča koja također kola od djetinjstva je i da će guma ostati u probavnom traktu i do sedam godina, ali to jednostavno nije istina. Ne ostaje u želucu, već se kreće kroz probavni trakt i izlazi kao i sve - u stolici.

Koje su žvakaće gume najbolje za djecu?

Najbolja žvakaća guma za djecu je ona koja je bez šećera i sadrži ksilitol. Ksilitol je prirodni zaslađivač i može povećati izlučivanje sline u ustima te zapravo pomoći u sprječavanju karijesa. Naravno, djeca u početku možda neće baš uživati u okusu mentola, pa će vjerojatno tražiti neku s voćnim okusom.

Naravno, ne treba naglašavati, nadamo se, da nije poželjno često djetetu davati žvakaću gumu. Dok se to događa povremeno, i to nakon što dijete napuni barem pet godina i vjeruješ da je dovoljno razumno da shvati koncept žvakanja žvakaće gume, to je prihvatljivo. Neće to prakticirati svi roditelji niti će se svi složiti s tim, ali ako naumiš djetetu dopustiti ovo zadovoljstvo, dobro je znati kako i kada je pravo vrijeme za to. 

Možda te zanima... Ljeto je i svi se slade, ali kad je pravo vrijeme za djetetov prvi sladoled? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.