Roditelji Zanimljivosti 19. ožujka 2018.

Zaštita djece mora biti nadstranačko pitanje

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Adopta, udruga za potporu posvajanju, poziva sve zastupnike Hrvatskog sabora te Vladu na suglasje oko izmjena i dopuna Zakona o osobnom identifikacijskom broju

Adopta, udruga za potporu posvajanju, od saborskih zastupnika i Vlade Republike Hrvatske traži da zaštita djece bude nadstranačko pitanje, te sve političke opcije poziva na suglasje oko Prijedloga za izmjenu i dopunu Zakona o osobnom identifikacijskom broju.

Trenutačno je gotovo tri tisuće djece izloženo zlouporabama privatnosti i osobnih podataka, diskriminaciji te narušavanju ili ugrožavanju dostojanstva. Njihove životne priče na dohvat su ruke svima - medicinskom osoblju, učiteljima, javim službenicima, dobronamjernima i onima koji to nisu. Svako toliko, da bi ostvarili neko svoje pravo, oni i njihovi roditelji prisiljeni su potpunim strancima otkrivati svoju privatnost, dokazivati tko su i što su.

Nebrigom države ugroženo tri tisuće posvojene djece

Adopta upućuje prijedloge izmjena zakonske regulative u resorna ministarstva i nadležna tijela od lipnja 2016. godine. S obzirom da do sada nije primila očitovanje ni jednog resornog ministarstva o svom prijedlogu, za pomoć i potporu obratila se svim klubovima zastupnika Hrvatskog sabora. Udruga izrazito cijeni što su stranke GLAS i MOST, unatoč različitim političkim opredjeljenjima, prepoznale važnost zaštite posvojene djece i podržale Adoptin prijedlog te u saborsku proceduru uputile prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o OIB-u. 

Nacrt Obiteljskog zakona za posvojenja je korak unatrag

Istu razinu razumijevanja i potpore Adopta očekuje od svih klubova zastupnika 9. saziva Hrvatskog sabora jer će se njihovim prihvaćanjem spomenutog Prijedloga, prava djeca posvojene prije stupanja na snagu Obiteljskog zakona iz 2015. izjednačiti s pravima djece posvojene nakon stupanja na snagu predmetnog Zakona, te pravima svih drugih građana Republike Hrvatske."Zaštita prava djece nema alternativu, ona su apsolutni prioritet i bitna karakteristika svake demokratske države. Upravo zato osiguravanje zaštite prava posvojene djece ne može biti pitanje za koje bi se njihovi roditelji ili civilno društvo trebali boriti – država tu zaštitu treba osigurati. To ne može biti ni svjetonazorsko ni dnevnopolitičko pitanje", govori Dorja Mučnjak, zamjenica predsjednice Adopte.

 | Author: Adopta Foto: Adopta

"Zemlje iz našeg okruženja pokazale su da se inače sukobljene političke opcije mogu ujediniti kada je dobrobit djece u pitanju. Stoga smo uvjereni da će ova naša inicijativa naići na podršku svih saborskih zastupnika i pokazati da Hrvatska može biti i da jest složna kada je u pitanju zaštita prava djece, najranjivije, ali i najvažnije skupine društva."

Država i dalje diskriminira posvojitelje i posvojenu djecu

"Vjerujemo i da će donošenje ovog Zakona biti polazišna točka za donošenje i unapređenje drugih zakona vezanih uz zaštitu djece", istaknula je Dorja Mučnjak, zamjenica predsjednice Adopte.

Adopta se nada da bi saborski zastupnici izmjenu i dopunu Zakona o osobnom identifikacijskom broju mogli izglasati do kraja lipnja 2018. Do tada su posvojena djeca i njihovi roditelji osuđeni suočavati se s mnoštvom neugodnih, ali i opasnih situacija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.