Roditelji Zanimljivosti 18. svibnja 2017.

Drastičan pad broja posvojenja u Hrvatskoj

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Broj posvojenja u Hrvatskoj smanjen u pola. Adopta od nadležnog ministarstva traži veći angažman oko posvojenja, a od saborskih zastupnika borbu za dokidanje diskriminacije djece s uvjetima za posvojenje Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama

Adopta, udruga za potporu posvajanju, upozorava na drastičan pad broja posvojenja u Hrvatskoj. Iako petstotinjak djece godišnje ima uvjete za posvojenje, tijekom 2016. godine posvojeno je svega njih šezdesetak. Prethodnih desetak godina posvajalo se oko 120 djece godišnje. Takvo smanjenje broja posvojenja od pedeset posto znak je za uzbunu, ističu u Adopti.

"Ova informacija je tim više zabrinjavajuća jer je prošle godine uvedena objava anonimiziranih profila djece koja  ispunjavaju uvjete za posvojenje. Time se uvela obveza da Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na posebnom dijelu mrežne stranice objavi profil svakog djeteta kojem nadležni centar za socijalnu skrb nije pronašao potencijalnog posvojitelja u roku od tri mjeseca od stjecanja uvjeta za posvojenje. Na taj način djeca postaju vidljiva posvojiteljskoj zajednici, a potencijalni posvojitelji dobivaju osnovne informacije o djeci koju mogu posvojiti. Međutim, pregledom stranice nadležnog ministarstva vidljivo je da je objavljeno samo 47 profila djece. Ako znamo da godišnje oko 500 djece ima ispunjene uvjete za posvojenje, pitanje je zašto profili sve te djece nisu vidljivi potencijalnim posvojiteljima. Nemoguće je da je više od 450 djece u postupku posvojenja ili da posvojenje za njih nije najbolja opcija“, kazala je Diana Topčić-Rosenberg, članica upravnog odbora Adopte.

obitelj, mama, tata Možda te zanima... Koliko je teško posvojiti dijete u Hrvatskoj? Roditelji

Adopta traži od države da uvede posebne proaktivne mjere kojima bi se potencijalnim posvojiteljima olakšalo posvajanje djece koja teže pronalaze roditelje. To su djeca starija od šest godina, ona iz nacionalnih manjina, djeca iz višečlanih obitelji te ona sa zdravstvenim i razvojnim poteškoćama.

Vlada Republike Hrvatske uskoro u saborsku proceduru upućuje prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Tim bi zakonom mogla dokinuti diskriminaciju djece starije od osam godina. Naime, posvojitelji koji posvoje djecu mlađu od osam godina, imaju pravo na šest mjeseci posvojiteljskog dopusta i šest mjeseci roditeljskog dopusta. Posvojitelji pak koji posvoje dijete starije od osam godina, nemaju pravo na šest mjeseci roditeljskog dopusta. Isto tako posvojitelji nemaju pravo na jednokratnu naknadu kojoj je svrha pomoći roditeljima prilikom povećanih troškova koji nastaju dolaskom djeteta u obitelj.    

mama sin Možda te zanima... Posvojiteljima podrška treba i prije i poslije posvojenja Roditelji

"Aktualna Vlada usmjerena je na demografiju, no dok se stvaraju uvjeti za neku buduću djecu, stvarna djeca koja odrastaju u domovima i udomiteljskim obiteljima, ne smiju biti zaboravljena", poručuje Diana Topčić-Rosenberg.

Iako su tijekom javne rasprave odbijeni Adoptini prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, Adopta se nada da će se za njihove prijedloge založiti saborski zastupnici kako bi djeca bez roditeljske skrbi dobila obitelji kakve zaslužuju.

par, posvajanje Možda te zanima... Sve što trebate znati o postupku posvojenja djeteta Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.