Roditelji Zanimljivosti 09. kolovoza 2016.

Posvojitelje treba u svim pravima izjednačiti s biološkim roditeljima

obitelj, mama, tata, beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Adopta poziva tvrtke da u svoje društveno odgovorno poslovanje uključe potporu posvojiteljima

Iako Adopta, udruga za potporu posvajanju, smatra da u prvom redu država i njezine institucije trebaju stvoriti sustav mjera koje će olakšati posvajanje te odgovarati specifičnim potrebama posvojiteljskih obitelji, veliku pomoć posvojiteljima mogu pružiti i tvrtke. Riječ je o mjerama koje mogu biti usmjerene kako na zaposlenike tvrtke, tako i na njezine korisnike koji posvojenjem postaju roditelji. Naime, rijetke tvrtke u svim pravima i pogodnostima izjednačuju biološke roditelje s posvojiteljima.

Društvo pokazuje sve veći senzibilitet za posvajanje, ali, nažalost, nedovoljno je konkretnih mjera. Zato pozivamo kreatore programa društveno odgovornog poslovanja da u njih implementiraju potporu posvojiteljima“, kazala je predsjednica Adopte Dunja Bonacci Skenderović te kao pozitivan primjer navela odluku Privredne banke Zagreb da poduzetnicama omogući ugovaranje moratorija na otplatu kredita kad postanu majke. Riječ je o prvoj mjeri u regiji koja poduzetnice biološke majke izjednačuje s onima koje svoje majčinstvo ostvaruju posvojenjem.

Svaki ovakav iskorak zaslužuje našu pohvalu. Ni jedna kategorija majki ne smije biti zaboravljena kad su prava i pogodnosti u pitanju. Što će biti više mjera koje posvojiteljice izjednačuju s biološkim majkama, manje će djece odrastati u domovima“, poručila je Bonacci Skenderović.

Pritom je podsjetila da godišnje više od 500 djece u Hrvatskoj ispunjava uvjete za posvajanje, no njih čak 70 posto ostaje u sustavu socijalne skrbi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.