Roditelji Zanimljivosti 03. svibnja 2013.

I posvojitelji imaju pravo na dopust i naknadu

posvojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zakon o rodiljnim i roditeljskim naknadama posvojiteljima osigurava ista prava kao i biološkim roditeljima, a duljina trajanja dopusta ovisi o dobi posvojenog djeteta

Kada osoba jednom stekne status posvojitelja, zakon joj omogućava da koristi sve beneficije kao i biološki roditelj – pravo na dopust i novčanu naknadu. Prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim naknadama, te naknade može koristiti i posvojitelj koji ima status osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju prema svom radnopravnom statusu.

To znači da posvojitelji imaju pravo na posvojiteljski dopust ili posvojiteljsku poštedu od rada ili posvojiteljsku brigu o djetetu, a za to vrijeme imaju pravo na naknadu plaće ili novčanu naknadu.

Dulji dopust za mlađe dijete

Ako je posvojeno dijete mlađe od tri godine, zaposleni ili samozaposleni posvojitelj može koristiti posvojiteljski dopust u trajanju od šest mjeseci, a u slučaju da je posvojeno dijete staro od tri do pet godina posvojiteljski dopust traje pet mjeseci. Četiri mjeseca posvojiteljskog dopusta zakon propisuje ako je posvojeno dijete staro od pet do 18 godina.

Posvojiteljski dopust produžuje se za još 60 dana ako su posvojeni blizanci, ako je netko posvojio istodobno dvoje ili više djece, ako je posvojeno dijete treće ili svako sljedeće u obitelji ili ako je netko posvojio dijete s poteškoćama u razvoju.

Kada iskoriste posvojiteljski dopust, zakon zaposlenim ili samozaposlenim posvojiteljima za posvojeno dijete mlađe od tri godine omogućava korištenje roditeljskog dopusta i sva druga prava kao što ih imaju i drugi roditelji.

Ako je posvojeno dijete staro od tri do osam godina, roditeljski dopust se skraćuje za 30 dana po svakoj navršenoj godini posvojenog djeteta. Kao i kod bioloških roditelja, posvojitelji također roditeljski dopust mogu koristiti neprekinuto ili s prekidima.

Naknada u iznosu pune plaće

Visina naknade tijekom trajanja posvojiteljskog dopusta jednaka je kao i kod bioloških roditelja, odnosno iznosi 100 posto plaće, a za vrijeme trajanja roditeljskog dopusta naknada se određuje jednako kao i kod bioloških roditelja.

Ako je posvojitelj nezaposlena osoba, ima pravo na posvojiteljsku poštedu od rada ili posvojiteljsku brigu o djetetu, a trajanje ovisi o dobi posvojenog djeteta.

Za dijete u dobi do tri godine pošteda traje 12 mjeseci, devet mjeseci ako je posvojeno dijete staro između tri i pet godina, šest mjeseci ako je posvojeno dijete staro između pet i osam godina te četiri mjeseca ako je dijete staro između osam i 18 godina. Novčana naknada za nezaposlene posvojitelje iznosi 50 posto proračunske osnovice.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.