Roditelji Zanimljivosti 22. siječnja 2016.

Posvojiteljskim obiteljima je potrebna podrška

obitelj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Adopta organizira podršku usmjerenu posvojiteljskoj zajednici; grupe podrške za posvojitelje te psihološko savjetovalište

Svatko ponekad treba pomoć i podršku. Ako ste posvojitelji, potencijalni posvojitelji ili posvojena osoba to dodaje još neke posebnosti.

Posvojiteljske obitelji su u mnogočemu jednake svim ostalim obiteljima – ona su mjesta gdje djeca odrastaju uz jednog ili dva roditelja koji ih vole i brinu o njima i koji, okruženi širom obitelji i prijateljima, nastoje učiniti najbolje što znaju i mogu kako bi ih podigla u sretne, odgovorne i samostalne odrasle ljude.

Ipak, one se u mnogočemu razlikuju od ostalih – način dolaska djeteta u obitelj određuje njihovu „posebnost“. U društvu postoji mnogo predrasuda vezanih uz specifičnosti posvojiteljskih obitelji. Neke od nih se održavaju kroz rečenice poput: „krv nije voda“ ili „tek rođenje djeteta čini pravu majku ili oca“. U stvarnosti, izazovi s kojima se posvojiteljske obitelji susreću su drugačije vrste i mijenjaju se ovisno o dobi djeteta i situacijama u kojima se obitelj nalazi.

Svakoj je obitelji, u zahtjevnom zadatku kao što je roditeljstvo, podrška od velikog značaja. A pokazalo se da je posvojiteljskim obiteljima ta potrebna podrška, kako bi se lakše nosile sa specifičnim izazovima sadržanima u samoj biti posvojenja, rijetko dostupna i prilagođena.

Adopta, udruga za potporu posvajanju iz osobnog iskustva, ali i stručnih saznanja razumije tu potrebu i organizira podršku usmjerenu posvojiteljskoj zajednici. Postoji nekoliko načina na koji ciljano pomažemo, ovisno o potrebama.

Prijavite se na grupe podrške

Grupa podrške za posvojitelje jedan je od njih. To je jedinstveno mjesto gdje posvojitelji mogu preispitivati stavove ili iskustva roditeljstva, saznati nove ili iskušane metode bavljenja izazovima koji ih prate, dijeliti iskustva s drugim posvojiteljima i otkrivati resurse za koje nisu niti znali da ih imaju, te izaći osnaženi, spremniji i iznad svega, svjesni da nisu sami. 

Grupa se upravo formira, prijave su u tijeku, a broj mjesta je ograničen. Više o grupi i prijavi saznajte na: http://www.adopta.hr/146-posvojitelji-okuplja-se-nova-grupa-potpore.html.

Neki od posvojitelja koji su bili uključeni u Adoptine grupe podrške opisali su svoje iskustvo:

˝Ponekad imam osjećaj da živim za te četvrtke i ne mogu dočekati da vas vidim i kažem vam kako stoje stvari kod nas i što se dešava, toliko mi to puno znači.˝

¨Lijepo je moći razgovarati s nekime tko te razumije. Svi ovdje znaju taj osjećaj kad izgaraš i daješ sve od sebe i opet nije dosta.˝

Psihološko savjetovanje

Osim grupa podrške, Adopta ima otvoreno i psihološko savjetovalište.

Od trenutka kada počnu razmišljati o posvojenju pa sve do dolaska djeteta/djece u obitelj i svakodnevnih izazova roditeljstva, potencijalni posvojitelji, posvojitelji i djeca pod pojačanim su stresom. Bez obzira u kojoj se ulozi nalazili i u kojoj su fazi posvojenja, važno je okružiti se prijateljima, obitelji i drugim sustavima podrške koji jačaju osobne snage i kompetencije.

Adopta je prepoznala tu potrebu i otvorila savjetovalište s ciljem pružanja pomoći i podrške obiteljima u rješavanju psihosocijalnih problema, specifičnih za tematiku posvojenja. Posebno stresna razdoblja mogu biti kada dijete/djeca tek dođu u dom, kreću u vrtić ili školu i druge velike životne promjene. Poteškoće se najčešće očituju kroz otežano svakodnevno funkcioniranje, poteškoće u prilagodbi na nove situacije, probleme u komunikaciji između roditelja i djece i/ili roditelja međusobno, probleme u partnerskom odnosu u novim okolnostima, poteškoćama djece u socijalnoj integraciji, promjenama u raspoloženju i drugim poteškoćama. Više o savjetovalištu saznajte ovdje: http://www.adopta.hr/psiholosko-savjetovaliste.html.

Za sve dodatne informacije, slobodno se obratite na info@adopta.hr ili telefonom na 01 3877 412

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.