Roditelji Zanimljivosti 15. travnja 2016.

Čak 70 posto djece za posvojenje teško pronalazi posvojitelje

dijete, tužno
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Teže posvojiva djeca su ona starija od 6 godina, ona iz višebrojnih obitelji, pripadnici manjinskih etničkih skupina te djeca s razvojnim i zdravstvenim poteškoćama

Četvrtu konferenciju o posvojenju u organizaciji Adopte, udruge za potporu posvajanju, otvorila je izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

"Želja nam je da što manje djece odrasta u institucijama, a što više u obiteljima. Kako bismo u tome uspjeli, trebamo riješiti administrativne prepreke za posvojenje. Preduge postupke treba pojednostaviti na način da se djeca maksimalno zaštite, a potencijalnim posvojiteljima skrati čekanje na dijete. Tako djeca ne bi godinama odrastala u domovima i ulazila u školsku dob kada postaju teže posvojiva. Trenutačno se radi na zakonu koji bi omogućio jednostavniju proceduru posvojenja", kazala je ministrica Juretić.

adopta | Author: Adopta Foto: Adopta

Teže posvojiva djeca

Ovogodišnja konferencija Adopte koja se bavi problemom teže posvojive djece, nosi poruku „I ovo dijete treba obitelj“. Naime, godišnje više od 500 djece u Hrvatskoj ispunjava uvjete za posvajanje, no njih čak 70 posto ostaje u sustavu socijalne skrbi. Riječ je o teže posvojivoj djeci, tj. onoj starijoj od 6 godina, onoj iz višebrojnih obitelji, pripadnicima manjinskih etničkih skupina te djeci s razvojnim i zdravstvenim poteškoćama. S druge pak strane u Registru potencijalnih posvojitelja nalazi se 640 ljudi. 

Zbog tog velikog nesrazmjera između interesa za posvojenje i djece koja ostaju odrastati u domovima za nezbrinutu djecu i udomiteljskim obiteljima, Adopta je krajem 2015. godine među potencijalnim posvojiteljima provela istraživanje o preprekama posvojenju teže posvojive djece. Kod posvojenja starije djece ispitanici su kao ključnu prepreku naveli bojazan od djetetove prošlosti i njezin utjecaj na budućnost, a kod posvojenja djece manjinskih etničkih skupina strah od društvenih predrasuda i diskriminacije.

adopta | Author: Adopta Foto: Adopta

Kod posvajanja djece s braćom i sestrama potencijalni su posvojitelji ograničeni socioekonomskim uvjetima, a kod posvajanja djece s razvojnim i zdravstvenim poteškoćama osobe zainteresirane za posvojenje najvećom preprekom smatraju neodgovarajuću dostupnost zdravstvenih usluga i sustava podrške.

"Kako bi se stanje promijenilo, neophodna je izrada nove sveobuhvatne javne politike vezane uz posvajanje koja bi sadržavala niz održivih aktivnosti u potpunosti prilagođenih potrebama posvojitelja i pojedinih kategorija djece. To, među ostalim, podrazumijeva unapređenje učinkovitosti sustava posvojenja, organiziranje kampanja za promicanje posvojenja s naglaskom na različite kategorije djece, osnaživanje potencijalnih posvojitelja te pružanje podrške posvojenoj djeci i njihovim obiteljima", istaknula je predsjednica Adopte Dunja Bonacci Skenderović.

U sklopu konferencije „I ovo dijete treba obitelj“ u subotu, 16. travnja, od 9.30 do 14 sati u hotelu Panorama Zagreb održat će program namijenjen posvojiteljima i onima koji to žele postati. U sklopu njega potencijalni će posvojitelji moći doznati sve o odabiru posvojitelja u odnosu na dobrobit djeteta, a posvojitelji kako s djetetom graditi privrženost te kako s njim razgovarati o posvojenju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.