Roditelji Zanimljivosti 15. rujna 2023.

U prvoj godini djetetova života par se posvađa čak 2500 puta

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nova anketa u kojoj je sudjelovalo 2000 ljudi otkriva da mladi roditelji, tijekom prve godine djetetova života, imaju do 7 svađa dnevno

Rađanje i odgajanje "maloga čovjeka" ponekad je teško. Ono utječe i na romantičnu vezu između tebe i partnera. Istraživanje provedeno od strane ChannelMum i The baby Show pokazalo je kako mladi roditelji, tijekom prve godine djetetova života, imaju čak 2500 svađa.

Istraživanje na 2000 roditelja pokazalo je kako su najčešći sporovi oko toga tko je jače ili više umoran, koji će "dežurati" narednu noć, a 16% parova sukobljava se i oko nedostatka seksualnih odnosa. U međuvremenu, 17% smatra kako općenito u prvoj godini djetetova života osjećaju nedostatak ljubavi od strane partnera, a 12% navodi kako do svađe dođe nakon što jedan od partnera pokuša inicirati seks.

par beba Možda te zanima... Zanemarujete li zbog djeteta odnos s partnerom? Roditelji

Ostatak svađa dolazi od pokušaja usklađivanja kućanskih obaveza i brige o djetetu koje uključuju hranjenje i mijenjanje pelena i odjeće. Također i oko toga koliko često i kada dijete treba jesti i piti tekućinu i treba li biti ostavljen i koliko dugo da plače sam.

Za petinu parova navedene razmirice dovedu do razvoda u prvoj godini djetetova života, prenosi Parents.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zoë Bonser, voditeljica emisije The Baby Show, u izjavi za istraživanje navela je kako "je srcedrapajuće vidjeti koliko se parova rastane u prvih 12 mjeseci roditeljstva, a to treba biti jedno od najuzbudljivijih razdoblja u njihovom životu. Iako je to divno razdoblje, nema sumnje o tome, to je stresno razdoblje koje nosi promjene u obrascima spavanja, rutine i odgovornosti i navikavanja na treću osobu u kući koja treba vašu konstantnu brigu i pozornost.”

Ostali rezultati kažu da 6 od 10 roditelja nisu spremni na utjecaj i promjene koje je beba donijela u njihove živote, dok trećina parova može provesti pet dana za redom bez da pričaju sa svojim supružnikom. Više od petine roditelja naveli su i kako im se teško priviknuti na manje novca nego što su imali prije dolaska djeteta u svijet.

Šokantno je i kako je preko 25% ispitanika izjavilo manjak osjećaja bliskosti sa svojim partnerom nakon što se dijete rodilo.

Možda te zanima... Tko manje spava i još 5 tipičnih svađa novopečenih roditelja Roditelji

Dobra vijest je da je 23% ispitanika reklo kako su za pomoć tražili prijatelje i obitelj, te da su određene taktike, poput izmjeničnog noćnog hranjenja, planiranja unaprijed i određivanja vremena za seks, druženje s prijateljima i redovite izlaske, pomoglo u jačanju partnerskih odnosa.

Dakle, ako se ti i tvoj partner također "mučite" s dogovaranjem oko obaveza vezanih uz novorođenu bebu - nemoj biti u strahu jer nisi sama!

"Čak i oni parovi koji obično sjajno komuniciraju i imaju odličan odnos mogu potvrditi da su prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja djeteta jako naporni, a svađe su stvarno normalan dio procesa prilagodbe", izjavila je Siobhan Freegard, osnivačica roditeljskog internet portala ChannelMum. "Planiranje vremena koje će partneri posvetiti jedno drugome može biti jednako važno kao i učenje kako paziti na dijete jer će sretni roditelji prirodno rezultirati sretnim djetetom."

Možda te zanima... Muževi ženama stvaraju veći stres nego djeca? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.