Roditelji Sretna mama 26. listopada 2015.

Fokusiranost samo na bebu ugrožava partnerski odnos

mama tata beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Partnerska terapeutkinja prof. Kyriaki Polychroni, koja će ovog tjedna u Zagrebu održati predavanje 'Emocije u odnosima - problem i/ili rješenje', otkriva što je najvažnije kako bi se prevladalo udaljavanje i drugi problemi u partnerskom odnosu nakon rođenja djeteta

"Jedan od najčešćih problema u partnerskom odnosu nakon rođenja djeteta je da se roditelji - preplavljen svojom novom ulogom - fokusiraju samo na brigu o bebi i teško im je izraziti svoje posve priodne, ali neugodne osjećaje straha i nesposobnosti, jer nas nitko ne uči kako biti roditelj", kaže partnerska terapeutkinja prof. Kyriaki Polychroni, članica Američke akademije za obiteljsku terapiju, osnivačica Američkog nacionalnog registra certificiranih grupnih psihoterapeuta te predsjednica Europskog udruženja za obiteljsku terapiju.

Ona će u Zagrebu, u Hotelu Panorama, u petak 30. listopada od 18 do 21,30 održati predavanje 'Emocije u odnosima - problem i/ili rješenje'. Na tom predavanju u organizaciji Centra Prirodno roditeljstvo, objasnit će interpersonalni utjecaj emocija u odnosima, što je osnova Emocionalno fokusirane terapije za parove (EFT).

Utjecaj partnerskog odnosa na dijete

"Problemi u odnosima su izvor najveće emocionalne boli odraslih, a kod njihove djece izvor traumatskih iskustava. S druge strane, zdravi partnersko-obiteljski odnosi su osnova poticajnog roditeljstva. Naime, partnersko-obiteljski odnosi utječu na rani dječji formativan period te je nužno pružiti podršku svim roditeljima kako bi mogli shvatiti koji je stvarni izvor konflikata unutar odnosa te kako ga uspješno premostili", kaže Tomislav Kuljiš, osnivač Centra Prirodno roditeljstvo i autor programa Roditeljstvo i Rani razvoj

Kyriaki Polychroni upozorava kako zbog djeteta parovi često zanemaruju svoje emocionalne potrebe koje bi im trebali ispuniti partneri. "Svi mi, kao ljudska bića, trebamo se osjećati sigurno u svoju povezanost s partnerom, osobito kad nam u život uđe dijete, koje smo toliko željeli. Imamo potrebu osjećati se voljeno i cijenjeno. A u novom složenom kontekstu proširene obitelji, ta je sigurna povezanost često ugrožena", objašnjava.

Kyriaki Polychroni | Author: Screenshot Foto: Screenshot

Problem nije u prekidu povezanosti samom po sebi, naglašava terapeutkinja, jer svaki par ima iskustvo takvih prekida i konflikata. Problem nastaje kad se ne možemo ponovno povezati, kad ne znamo kako popraviti situaciju. Tako, iako se iznutra osjećamo usamljeno ili odbijeno, te bolne osjećaje stavljamo na stranu i skrivamo ih. No oni iznutra rastu i uzrokuju sukob pa ili počnemo prigovarati i kritizirati, ili se povlačimo kako bismo zaštitili sebe i naš odnos.

Ključ je u izražavanju svojih strahova

Nova znanost o ljubavi i povezanosti dokazala je da kad osjećamo da je naša veza s partnerom ugrožena, trebamo izraziti naše strahove i potrebu za utjehom i bliskošću, poručuje stručnjakinja za partnerske odnose.

Pitali smo je što bi savjetovala parovima s djecom koji su se udaljili ili su suočeni s bračnim problemima.

"Kad se partneri koji imaju bebu ili dijete udalje jedno od drugoga, ili imaju neke probleme u svom odnosu, najvažnije je da preuzmu rizik, otvore se i izraze svoj najranjiviji dio, onaj koji čezne za povezanosšću sa svojim voljenim, koji proživljava strah od njegova gubitka, ili tugu zbog odbijanja i kritiziranja. Izražavanje osjećaja prema partneru ponovno nas zbližava jer onaj drugi onda osjeća da ga cijenimo i brinemo se za njega", odgovorila je Kyriaki Polychroni.

Kotizacija za njezino predavanje u Zagrebu iznosi 150 kuna. Više info i prijave

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.