Roditelji Zanimljivosti 25. studenoga 2016.

Posvojene djevojke pričaju o želji da upoznaju biološke roditelje

adopta
Foto: YouTube screenshot/Kyle Helf
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Adopta, udruga za potporu posvojenju, snimila je i kratak dokumentarni film sa svjedočanstvima triju posvojenih djevojaka. Njihove dirljive priče otkrivaju s kojim se problemima posvojena djeca suočavaju tijekom odrastanja, te zašto je bitna kvalitetna komunikacija s posvojiteljima

 

mjesecu posvojenja, Adopta, udruga za potporu posvojenju, snimila je i na YouTubeu objavila kratak dokumentarni film sa svjedočanstvima triju posvojenih djevojaka. U njemu Dora, Lucija i Margareta pričaju, među ostalim, o posvojenju te želji da upoznaju biološke roditelje. Njihove dirljive priče otkrivaju s kojim se problemima posvojena djeca suočavaju tijekom odrastanja te zašto je bitna kvalitetna komunikacija s posvojiteljima.

Većina posvojene djece želi istražiti svoje korijene, a s osamnaest godina imaju pravo u Centru za socijalnu skrb zatražiti informacije o svojem podrijetlu. Zbog toga Adopta ima poseban program za mlade posvojene osobe, a kroz svoj rad educira i posvojitelje kako s djecom razgovarati o toj temi.

Najvažnije je stvoriti okruženje da je o posvojenju uvijek dopušteno i dobrodošlo razgovarati kako bi se mladi mogli osloniti na roditelje kada počnu razmišljati o korijenima, a naročito ako žele upoznati biološke roditelje“, savjetuje psihologinja Petra Matković, stručna suradnica Adopte.

Adopta podsjeća da godišnje petstotinjak djece u Hrvatskoj ispunjava uvjete za posvajanje, no njih čak 70 posto ostaje u sustavu socijalne skrbi. Riječ je o teže posvojivoj djeci, tj. onoj starijoj od 6 godina, onoj iz višebrojnih obitelji, pripadnicima manjinskih etničkih skupina te djeci s razvojnim i zdravstvenim poteškoćama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.