Roditelji Zanimljivosti 08. studenoga 2016.

Nacrtajte smiješka i podržite posvojenje

adopta
Foto: Adopta
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Budući da se studeni naziva i 'Mjesecom posvojenja' zanimljivi su sadržaji pripremljeni za građanstvo. Filmovi, predavanja, predstavljanje knjiga... Svi koji podržavaju posvojenje i obitelji nastale posvojenjem, na društvenim mrežama mogu objaviti fotografiju dlana s nacrtanim smiješkom uz ključne riječi: #Adopta i #Svjetskidanposvojenja

Uoči Svjetskog dana posvojenja u utorak, 8. studenog, u 16.30 sati u dvorani Adopte (Nova cesta 4, Zagreb), premijerno će biti prikazan kratak film sa svjedočanstvima triju posvojenih djevojaka.

Dora, Lucija i Margareta hrabro su stale pred kameru i pričale, među ostalim, o posvojenju te želji da upoznaju biološke roditelje. Njihove dirljive priče otkrivaju s kojim se problemima posvojena djeca suočavaju tijekom odrastanja, te zašto je bitna kvalitetna komunikacija s posvojiteljima.

Koliko je teško posvojiti dijete u Hrvatskoj?

Na prikazivanje filma mogu doći svi zainteresirani građani, a obratit će im se: Diana Topčić Rosenberg, pomoćnica ministrice za socijalnu politike, strategiju i mlade iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, i Dunja Bonacci Skenderović, predsjednica Adopte.

Predstavit će se i nova tiskana izdanja Adopte – priručnik "Kako pripremiti dijete za posvojenje" koji sagledava potrebe djeteta i posvojitelja iz profesionalne, ali i iskustvene perspektive, te brošura "Moja posvojiteljska obitelj" koja donosi savjete kako razgovarati o posvojenju u različitim razdobljima djetetova odrastanja.

'Posvojitelji nisu humanitarci, samo sam htjela biti mama'

Dan kasnije, u srijedu, 9. studenog, na Svjetski dan posvojenja Adopta poziva građane da se priključe svjetskoj akciji kojom se ističe važnost posvajanja. Svi koji podržavaju posvojenje i obitelji nastale posvojenjem, na društvenim mrežama mogu objaviti fotografiju dlana s nacrtanim smiješkom uz ključne riječi: #Adopta i #Svjetskidanposvojenja.

U četvrtak, 10. studenog, u 17 će se sati u Adopti prikazati film "Usvajanje odobreno", autobiografska priča južnokorejskog animatora Junga kojeg je kao petogodišnjaka usvojila jedna belgijska obitelj. 

Budući da se studeni naziva i Mjesecom posvojenja zanimljivi su sadržaji pripremljeni i za drugi dio mjeseca. Tu su predavanja za stručnu zajednicu o pripremi djeteta za posvojenje, ali i druženja s građanima.

U utorak, 22. studenog, u 19.30 svi se zainteresirani u Adopti mogu uključiti u knjižni klub gdje će se govoriti o knjizi "7 navika uspješnih obitelji" Stephena R. Coveyja.

'Inspiraciju za posvajanje djece pronašli smo u Bogu'

U knjižnici Prečko (Slavenskoga 12, Zagreb) u četvrtak, 24. studenog, u 17.30 sati održat će se predstavljanje slikovnice "Mama za Koka" autorice Keiko Kasza. Riječ je o hrvatskoj promociji slikovnice koja na djeci prihvatljiv način govori o posvajanju i prihvaćanju različitosti. Priča je to o ptiću koji traži mamu koja mu nalikuje. Nakon duge potrage upoznaje mamu medvjedicu koja mu ne nalikuje, ali mu pruži ljubav i toplinu.

Udruga za potporu posvajanju Adopta nevladina je neprofitna organizacija koju su osnovali posvojitelji i potencijalni posvojitelji. Cilj udruge je da u suradnji sa stručnjacima, institucijama i osobama iz prakse djeluje na stvaranju pozitivnog, ugodnog i podupirućeg okružja za obitelji nastale posvojenjem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.