Roditelji Zanimljivosti 11. travnja 2018.

Izvanbračnim parovima otežava se posvajanje djeteta

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Adopta se oštro protivi ograničavanju posvojenja samo na parove u bračnoj zajednici

Adopta, udruga za potporu posvajanju, želi da novi Obiteljski zakon omogući veći broj posvojenja, a ne da pravo na posvojenje dodatno ograničava. Naime, mediji prenose kako u nacrtu novog Obiteljskog zakona stoji da će izvanbračni parovi moći posvajati djecu samo ako postoje opravdani razlozi na strani djeteta.

obitelj, mama, tata Možda te zanima... Koliko je teško posvojiti dijete u Hrvatskoj? Roditelji

Adopta, iako svoje znanje i iskustvo stavlja na raspolaganje Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u oblikovanje Zakona nije uključena niti joj je nacrt poslan na uvid, pa komentira napise u medijima. Formulacija koja se pojavila u medijima, smatra Adopta, ne smije se naći u Zakonu.

Obiteljski zakon ne smije ograničavati pravo na posvojenje samo na parove u bračnoj zajednici. Osobito je važno izbjeći nejasne odredbe poput „osim ako postoje opravdani razlozi na strani djeteta“. Takve odredbe ne uključuju jasne kriterije i dovode do veće arbitrarnosti u i sada nedovoljno transparentan proces. Umjesto toga, potrebno je povećati odgovornost centara za socijalnu skrb u prosudbi kompetencija za roditeljstvo svakog pojedinca i para zainteresiranog za posvojenje. Nužan je i veći nadzor nad svima koji se brinu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi kako bi se brže odlučivalo što je u najboljem interesu djeteta izdvojenog iz biološke obitelji. Time bi se smanjio broj djece koja odrastaju pod brigom sustava, umjesto roditelja“, kazala je Diana Topčić-Rosenberg, članica upravnog odbora Adopte.

Ne očekujte s djetetom ljubav na prvi pogled

Prošle godine posvojeno najmanje djece otkad se vodi statistika

Tijekom 2017. godine u Hrvatskoj je posvojeno sedamdeset i osmero djece što je najmanji broj od kada se vodi statistika o posvojenju.

Možda te zanima... Drastičan pad broja posvojenja u Hrvatskoj Roditelji

Na promjenu stanja svojim bi radom trebao utjecati cijeli sustav socijalne skrbi. Taj bi sustav trebao pružati potporu kako djeci koja čekaju nove obitelji, tako i potencijalnim posvojiteljima te posvojiteljskim obiteljima.

U posljednjih godinu i pol dana Adopta je resornom ministarstvu poslala niz prijedloga za unaprjeđenje postupka posvojenja i zaštite prava djece. Među njima su zahtjev za izmjenom Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kako bi se izjednačio roditeljski dopust posvojitelja djece starije od 8 godina s posvojiteljima mlađe djece, Otvoreno pismo ministrici Nadi Murganić vezano uz prijedlog nacrta Obiteljskog zakona iz listopada 2017. godine, zahtjev za izmjenom odredaba Obiteljskog zakona i Zakona o OIB-u kojim bi se omogućila promjena OIB-a djeci posvojenoj prije stupanja na snagu Obiteljskog zakona iz 2015. godine te zamolba za ažurnim prikazivanjima anonimiziranih profila djece s pretpostavkama za posvojenje.

Svi ti Adoptini prijedlozi rezultirali su općenitim odgovorima, bez konkretnih pomaka. U Hrvatskoj je trenutačno više od petsto djece s uvjetima za posvojenje.

dijete, tužno Možda te zanima... Čak 70 posto djece za posvojenje teško pronalazi posvojitelje Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.