Roditelji Zanimljivosti 11. lipnja 2023.

10 razloga zašto tete imaju posebno mjesto u životu naše djece

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame i tate su najvažniji ljudi u životu djeteta, ali i drugi članovi obitelji također imaju veliki utjecaj. Tete imaju posebno mjesto u srcima svojih nećakinja i nećaka, a čuvaju i tajnu duševnog zdravlja mnogih mama. One mogu pružati mnogo ljubavi i podrške u svim fazama života svojih nećaka, ali također mogu pomoći svojoj sestri ili bratu u podizanju njihove djece. miss7 donosi 10 razloga zašto su tete zakon!

1. Tete se uvijek rado igraju

Tete vole provoditi vrijeme sa svojim nećakinjama i nećacima te zajedničko vrijeme najčešće žele iskoristiti za igru i zabavu. Svako dijete zna da će, kad njihova teta dođe, dobro provesti vrijeme.

2. Tete daju odlične poklone

Djeca znaju da tete nose najbolje poklone. Pa ne kaže se uzalud u žargonu da svi jedva čekaju da im stigne "tetka iz Njemačke". A tete često odaberu darove koji savršeno odgovaraju njihovim nećacima.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

3. Tete mogu pružiti novi pogled na svijet

Ponekad je stavove i probleme teško dijeliti s roditeljima pa tete priupitamo za savjet. Kako dijete odrasta, razgovori koje imaju s tetom mogu pomoći u oblikovanju njihovog svjetonazora jer svaka tetka ima skup životnih iskustava koje može podijeliti.

Pamela Perković Možda te zanima... 'Muž je vojnik, a sestra mi je najveća pomoć u brizi za dijete' Roditelji

4. Tete mogu pružiti disciplinu, a da nisu previše oštre

Baš kao i roditelji, tete znaju važnost usađivanja pravilnog ponašanja. Međutim, one obično uzimaju blaži pristup disciplini od roditelja te zato što se ne brinu za nećakinju ili nećaka cijelo vrijeme, obično imaju više strpljenja.

5. Tete čine sjajne dadilje

Tete su sretne što mogu pričuvati svoje nećake ako je njihovim roditeljima potreban predah. Boravak kod tete može predstavljati lijepu promjenu djetetove rutine i mogu stvoriti posebna sjećanja. Također, roditelji u njih imaju povjerenja, a svoje usluge neće ni naplatiti već će ih odraditi iz ljubavi - i s guštom.

6. Tete mogu ispričati priče o našim roditeljima

Budući da su odrasle s našim roditeljima, tete mogu dijeliti smiješne priče i dogodovštine iz zajedničkog života zahvaljujući kojima svoje roditelje možemo vidjeti u potpuno drugom svjetlu.

Možda te zanima... Foto: Posebna veza bake i djeda s unucima Roditelji

7. Tete mogu podržati roditelje

Biti roditelj je težak posao, a djeca ne dolaze s priručnicima s uputama. Tete su tu da pružaju savjete ili jednostavno saslušaju jadikovke.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

8. Tete su dobri uzori

Djeca uče kopirajući odrasle oko sebe. Nije dovoljno ispričati djetetu kako se treba ponašati već djeca također trebaju vidjeti ova načela na djelu. Teta koja je uvijek ljubazna i dobro se ponaša prema drugim ljudima je odličan uzor svakom djetetu.

9. Tete mogu djelovati kao posrednici između djece i roditelja

Normalno je da se djeca i roditelj povremeno sukobljavaju.To je vjerojatnije kad dijete preraste u tinejdžera jer počinje formirati vlastiti identitet izvan granica svoje uže obitelji. Budući da teta zna i voli i dijete i roditelja, ona  je u odličnoj poziciji da djeluje kao neutralni posrednik.

10. Tete mogu imati vlastitu djecu

Konačno, ako ima vlastitu djecu, teta svojim nećacima može podariti prijatelje za cijeli život. Veza između rođaka može biti jaka poput one između braće i sestara ako provode dovoljno vremena zajedno. Rođaci se međusobno podržavaju kroz životne uspone i padove, a zajednička sjećanja na djetinjstvo čine osnovu ove posebne veze.

Možda te zanima... Zašto je privilegija odrastati uz bratiće i sestrične? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.