Roditelji Tatina zona 12. srpnja 2024.

Evo od koga djeca uče kako se sklapaju i grade prijateljstva?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tate su važna karika u tome kako djeca grade prijatejstva

Prijateljstvo u mnogim aspektima odlučuje tko smo i kakvi ćemo postati. A s kim će se dijete sprijateljiti – i kako će se sprijateljiti – dijelom ovisi o roditeljima. Što se tiče razvoja djetetovih socijalnih vještina - njihov odnos s ljudima i prijateljima, njihove sposobnosti za rješavanje sukoba i nesuglasica te sposobnosti da se koncentriraju – roditelji su nužni, a očevi igraju glavnu ulogu.

Zamislite tatu kao tipa koji pokreće zabavu. Za većinu djece, njegov primjer će postati put do razvijanja društvenih sposobnosti. Očevi sudjeluju u emocionalnom i socijalnom razvoju. Imati sigurni i zdrav odnos s tatom kao i s majkom donosi puno prednosti u razvoju društvenih sposobnosti.

Možda te zanima... Očevi danas provode sedam puta više vremena sa svojom djecom nego prije 40 godina - kada je to bilo otprilike pet minuta dnevno Roditelji

Djeca se igraju sa svojim očevima, a to je često fizički kontakt u kojem djeca nauče kako razviti socijalni život i zadržati čvrsta prijateljstva. U istraživanjima smo promatrali očeve koji su moderirali svoju fizičku igru ​​tempom koji je odgovarao njihovoj djeci, usporavajući kada je dijete preopterećeno i bili su osjetljivi na izraze lica koji zahtijevaju nježniju igru.

Djeca koja rade ovih 6 stvari imaju visoku emocionalnu inteligenciju

Djeca očeva koji imaju sposobnost promatranja izraza lica bit će uspješnija u društvenom životu. Naučit će kako prepoznati i proizvest emocionalne znakove za bolje prijateljstvo. Znati će kako izbjeći da postanu previše ljuti, tužni ili ravnodušni i kako zadržati svoje emocije na razinama koje nisu previše iscrpljujuće. Bili su otporni. Uspješna razigrana interakcija s očevima u prvom razredu povezana je i s boljim vještinama koncentracije i predviđanjem akademskog uspjeha u trećem razredu. Dobra uloga oca također vodi prema pozitivnijem stavu kada dožive neuspjeh ili razočaranje. Ukratko, djeca dobivaju cijeli paket socijalnog i emocionalnog učenja kada imaju interakciju sa svojim ocem. Dobro prilagođena djeca imaju očeve koji ih je savjetovao kako riješiti neki problem i kako graditi te očuvati prijateljstvo.

tata i beba Možda te zanima... Znastvenici su otkrili koja je najbolja dob za muškarce da postanu očevi Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.