Roditelji Tražimo Super Tatu! 18. ožujka 2022.

Očevi su jako važni za mentalno zdravlje djece!

Foto: Guliver ;Djeca trebaju sigurnost i rutinu za lakše odrastanje

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Očevi su uzori, uče svoju djecu kako pregovarati i nositi se s vanjskim svijetom, modeliraju temeljne vrijednosti, pružaju utjehu i savjete, igru i smijeh te djelotvorno discipliniraju svoju djecu

Kad je riječ o roditeljstvu, vrlo često majke dobivaju veću važnost, stoga ne čudi da se mnogi očevi  ponekad osjećaju izostavljeno, zanemareno ili jednostavno osjećaju da se njihovo mišljenje "ne računa".

Takav stav, smatraju stručnjaci, višestruko šteti i očevima i djeci. Naime, istraživanja sugeriraju da očevi pojačavaju svoju ulogu u odgoju djece kada znaju da su potrebni. Suprotno tome, postaju manje uključeni u odgoj ili se čak potpuno odvajaju kada se osjećaju nepotrebno. Istraživanje također pokazuje da kada su očevi aktivni i potpuno uključeni u djetetov odgoj, tada i djeca imaju tendenciju postati bolji u školi, stvaraju odnose s više povjerenja, zadovoljniji su te imaju bolje mentalno i fizičko zdravlje.

Očevi daju jedinstven doprinos djetetovom razvoju

Već intuitivno ima smisla da djeca imaju bogatija životna iskustva ukoliko imaju dva jednako angažirana roditelja. No, sudeći prema istraživanjima ispostavlja se da očevi ipak daju jedinstveni doprinos djetetovom razvoju. Primjerice, istraživanja sugeriraju da je za majke vjerojatnije da će postaviti granice, no očevi će vjerojatnije provoditi te granice i prihvatiti sve posljedice bez da osjećaju krivnju.

Uz navedeno, količina vremena koje otac provodi sa svojim djetetom izravno korelira s djetetovom sposobnošću za empatiju u odrasloj dobi. Kao što objašnjava stručnjak za rodne studije, dr. Warren Farrell, "podučavanje djeteta da se ozbiljno odnosi prema granicama uči dijete da poštuje prava i potrebe drugih". A razmišljanje o tuđim potrebama stvara empatiju.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Očevi koriste drugačiji stil igre - onaj koji potiče na preuzimanje rizika i natjecanje, pomičući djetetove granice tjelesnih i mentalnih vještina, vodeći dijete da više pobjeđuje i više gubi (I više se smije i plače), te kroz navedeno ponašanje podučava dijete da poboljša svoje vještine i fokus te da se nosi s gubitkom bez varanja ili osvetoljubivosti ili nasilja.

Očevi uče djecu boljem fokusu i poštivanju vlastitih granica 

Te osobine - empatija, tolerancija na frustraciju, fokus i poštivanje granica - predstavljaju one vještine koje su današnjoj djeci najpotrebnije. To su osobine tj. vještine koje je postalo vrlo teško izgraditi u suvremenom društvu, u kojem je interakcija licem u lice u stvarnom svijetu svedena na minimum i u kojem su živčani sustavi djece prekomjerno stimulirani zaslonima novih tehnologija. Dakle, očevo sudjelovanje u odgoju, disciplini, uspostavljanju i provođenju vremenskih ograničenja, igranju i vezivanju pruža prednosti koje nadilaze samo puko toplo tijelo za obavljanje posla. Tate moraju znati (i čuti) da su potrebni i cijenjeni.

Za sve nas važno je da budemo svjesniji vrijednosti očeva. Očevi očito igraju ključnu ulogu u životu svojih sinova i kćeri. U najboljem od svih mogućih svjetova, očevi služe kao uzori, uče svoju djecu kako pregovarati i nositi se s vanjskim svijetom, modeliraju temeljne vrijednosti, pružaju utjehu i savjete, igru i smijeh te djelotvorno discipliniraju svoju djecu.

U kućanstvima u kojima se očevi i majke odnose jedni s drugima s poštovanjem, djeca uče rješavati sukobe, zahtijevaju poštovanje od budućih partnera, stječu povjerenje i samopoštovanje i grade intimne odnose s ljubavlju. Biti dobar otac težak je posao, ali ujedno i najljepši posao koji neizmjerno koristi djeci, obitelji i na kraju cjelokupnom društvu.

Glasaj za Super Tatu!

S veseljem te pozivamo da nam se pridružiš na velikom finalu izbora Super Tate 2022. godine! Na završnom eventu koji će se ove godine održati u Z centru u Zagrebu, u subotu 19.03, od 9:30 h,  proglasit ćemo pobjednike i uručiti im nagrade koje je za njih osigurao Pepco.

Poopeys pelene novi su PEPCO hit proizvod, a pronaći ih možeš u tri veličine. Pelene uspješno odgovaraju na sve zahtjeve mama: omogućavaju mališanima maksimalnu slobodu pokreta uz najvišu razinu udobnosti i higijene. Tu je i posebna upijajuća jezgra koja omogućava automatsko upijanje vlage, a prozračni, mekani materijal osigurava prolaz zraka i omogućava koži da diše bez izazivanja iritacija. Sve to prati i zaigran dizajn te uobičajeno povoljna cijena! Saznaj više na www.pepco.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.