Roditelji Tatina zona 17. kolovoza 2022.

Koliko bi tata trebao biti uključen u brigu oko novorođenčeta?

Tate
Foto: Shutterstock Tata može pomoći u mijenjanju pelena, tješenju i ustajanju tijekom noći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

“Tata bi trebao pomoći oko svog novorođenčeta koliko može. Ne samo uspostaviti i osnažiti povezanost s bebom, nego biti i od velike pomoći majci koja je tek rodila, podržavajući tako njen oporavak”.

Često se tata može osjećati loše ili misli da ne može biti od pomoći koliko želi. Ipak, doule smatraju da tate mogu biti od velike pomoći, jer je "preživljavanje" prvih dana s novorođenčetom definitivno zajednički trud i mami je potrebna svaka pomoć.

I premda dijete nije nosio devet mjeseci, tatina je uloga vrlo važna. Postoji mnogo načina na koje tata može pomoći noću, čak i ako majka isključivo doji. Postporođajne doule objašnjavaju zašto je tatina uloga toliko važna i kako on može pomoći i mami i bebi dok se obitelj prilagođava životu s bebom, piše Romper.

Koliko bi tata trebao biti uključen u brigu oko novorođenčeta?

Zaista nema ograničenja u tome koliko tata može ili treba biti uključen u pomoć oko novorođenčeta. Očevi mogu pomoći oko novorođenčadi na mnogo, mnogo načina. “Tata bi trebao pomoći oko svog novorođenčeta koliko može. Ne samo da će povećati vezu između bebe i oca, nego će biti od velike pomoći majci dok se oporavlja,” kaže Jada Shapiro, postporođajna doula, edukatorica za porođaj i savjetnica za dojenje u New Yorku.

Tata se također treba brinuti o mami tako što će joj pomagati u stvarima poput kuhanja obroka ili pospremanja nakon večere kako ona ne bi morala brinuti o tim stvarima. Važno je da tata radi te stvari jer će mama trebati odmor što je više moguće tijekom tog vremena kako bi se mogla oporaviti od poroda,” kaže Coley.

"Podržite svoju partnericu držeći bebu između podoja kako bi mama mogla odvojiti vrijeme za tuširanje, kratku šetnju ili čak samo sjediti i meditirati. Pobrinite se da drijemaju i dajte im prostora da popiju šalicu čaja ili nazovu dragog prijatelja, kaže Shapiro. Tate također mogu ponuditi mami masažu za bolove u ramenima nakon duljeg razdoblja dojenja”, kaže ona.

Noćna buđenja

Kad beba noću zaplače, tata može ustati i pokušati je utješiti bez da budi mamu. Može promijeniti pelenu i potom dodati bebu mami ako ju je potrebno dojiti. Ako se beba hrani na bočicu, mama se neće morati ni buditi svaki put.

Mijenjanje pelena

"Izmjenjivanje u ulozi mijenjanja pelena je vrlo korisno, ali je također izvrsna prilika za zbližavanje tate i bebe", kaže Coley. Daje tati priliku da drži svoje novorođenče i provede vrijeme jedan na jedan u komunikaciji s novim članom obitelji.

Ponekad može biti teško započeti razgovor o dijeljenju roditeljskih zadaća, ali možete početi sada - pitanje kako ravnomjerno podijeliti teret jednostavno je dio roditeljstva.

Roditeljstvo je lakše ako se doživi kao timski rad. Čak i ako tata ne može hraniti bebu, kad je beba nahranjena on apsolutno može pomoći u mijenjanju pelena, tješenju i ustajanju tijekom noći, a svaki trenutak koji mama može iskoristiti za odmor u tom osjetljivom periodu znači više nego ikad. Kao što smo naveli, masaža ili drugi znak pažnje, ne samo da će to pomoći utješiti njezina napeta ramena, nego će utješiti i novopečenu mamu i učiniti da se osjeća kao da nije sama - a to je vjerojatno najvažnija stvar koju novi očevi mogu učiniti.

Možda te zanima... Od 1. kolovoza tate će moći na očinski dopust i za to će primati punu plaću. Evo detalja Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.