Roditelji Sretna mama 23. ožujka 2019.

Draga mama, prestani trošiti vrijeme na loše prijatelje

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Lindsay Troher je majka pet djevojčica, a uskoro i dječaka. Vodi sretan obiteljski život i na portalu Mom.me podijelila je svoje pismo svim mamama o istinskim prijateljstvima

Draga mama,

nije li ludo kako se život i perspektive mijenjaju tijekom godina? U školi, prijatelji su bili tvoj život. Ne znam za tebe, ali jedino što me tada brinulo je što ćemo za vikend. Pomisao da propustim nešto s prijateljima bila je bolno nepodnošljiva. I fakultet se nije puno razlikovao. 

Ali došli smo u dvadesete godine. Svi naši prijatelji lagano počinju ići svojim putem. Neki su u ozbiljnim vezama, započinje se karijera ili se ženimo. I onda jednog dana, postaneš majka. Život se opet mijenja. Ono što je prije bilo važno, iznenada postaje besmisleno. Mi odrastamo. Bez obzira jesi li zaposlena ili mama domaćica ili nešto između, naši dani su puni obaveza. 

Možda te zanima... Prijateljicama bez djece: Možda ću reći 'ne', ali molim vas zovite me van Roditelji

Naši 'živi alarmi' će nas probuditi i prije nego što želiš, stalno si u gužvi, imaš nebrojeno zadataka za obaviti. A večeri su nam još zaposlenije. 

Kad već trošiš toliko vremena na obavljanje stvari koje se moraju obaviti, zar ne želiš to malo slobodnog vremena koje ti je ostalo provesti s ljudima koje zaista voliš? Uživati u čaši vina s mužem? Jednostavno samo sjediti i gledati u svoju bebu bez ikakvog vremenskog ograničenja?

Ali ne. Mi, osobito žene kao da smo programirane da uvijek stavljamo druge ispred sebe. Mi se brinemo o tome što drugi misle i želimo svima ugoditi.  Nakon ludog dana, moramo trčati po kući, skupljajući sva sranja posvuda, jer prijatelj kojeg nismo vidjeli godinu dana odjednom želi svratiti i vidjeti dijete. A tu je i ženska večer u petak na koju doista ne želim ići... ali osjećam da moram. Tako se trudimo održavati ta prijateljstva, a zapravo nemam vremena ni za otuširati se.  

 | Author: Guliver Foto: Guliver ;Ženska prijateljstva iznimno su važna i ključni su "sastojak" naše sreće i zdravlja. Prijateljice su zaista najbolji sustav emocionalne podrške koji smo ikada mogli imati. Zato, stani! Prestani to raditi. Prestani gubiti vrijeme na usrane prijatelje. Znaš, oni prijatelji koji zovu samo kad im nešto treba. Prijatelji ne čije dječje rođendanske proslave idete SVAKU smrdljivu godinu, ali čini se da nikada ne uspijevaju proslaviti rođendan tvog djeteta. Prijatelj koji nema vremena za razgovor kad ti je netko stvarno potreban, ali uvijek ima vremena za objavljivanje na Facebooku. Onaj prijatelj zbog kojeg ćeš se osjećati loše jer mu ne posvećuješ dovoljno vremena ili nemaš slobodnu večer da odeš na Happy Hour u utorak. Ti ljudi nisu tvoji prijatelji. Ne dugujete im ništa i ne morate se osjećati loše zbog toga.

Možda te zanima... 8 tipova mama koje svi trebamo kao prijateljice u životu Roditelji

Samo zato što točno znaš što oni rade svaki dan, gledaš njihove slike večera i slike prvog dana škole njihove djece, ne znači da ste više prijatelji. Prijatelji na Facebooku, to jeste. Ali stvarni život je prekratak za usrane prijatelje na Facebooku.

Kao mame, uvijek smo zabrinute za osjećaje drugih, ali, vrijeme je i za razmišljanje o vlastitim osjećajima. Vrijeme je da provedeš vrijeme s ljudima koje voliš i radiš ono što želiš bez ikakvog osjećaja krivnje. Ako ti je potreban cijeli dan da odgovoriš nekome na poruku ili ako odlučiš preskočiti izlazak jer želiš uspavati dijete, tvoji pravi prijatelji neće ti to zamjeriti. Oni će razumjeti. A to su prijatelji koje smatraš braćom i sestrama. Njima možeš vjerovati. S njima se možeš smijati i plakati. Tvoj suprug. Tvoja djeca. Tvoja obitelj. Nekoliko posebnih prijateljica. Oni su vrijedi tvog vremena. 

Majčinstvo mi je pomoglo naučiti tko su mi pravi prijatelji

Kao nova mama, još uvijek možeš pokušati shvatiti kako sve to uravnotežiti. Ali, istina je, beba će uskoro otići u vrtić. Život prolazi tako brzo. Prebrzo.

Zato mama: Prestani gubiti vrijeme na usranim prijateljima. U redu je. Već imate toliko toga 'na tanjuru'; ne napreži se s više. Čuvaj dobre prijatelje i nježno pusti druge da odu. Vjeruj mi, život će biti bolji na ovaj način.

Potpisana,

Mama od petorice kojoj je predugo trebalo da ovo nauči. 

Možda te zanima... Sasvim iskreno: 'Biti dobra mama čini me lošom prijateljicom' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.