Roditelji Tatina zona 30. lipnja 2022.

Znastvenici su otkrili koja je najbolja dob za muškarce da postanu očevi

tata i beba
Foto: Shutterstock ; Istraživanje otrkiva koja je najbolja dob za očinstvo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se do sada vjerovalo da samo žene imaju biloški sat i da su one te koje ne bi trebale odgađati rađanje, istraživanje obajvljeno u znanstvenom časopisu pokazalo je da isti savjet vrijedi i za muškarce.

Većinom je naglasak na biološkom satu i plodnosti kod žena, ali nova istraživanja tvrde da ni muškarci nemaju mnogo vremena za djecu. Kvaliteta sperme s godinama opada, a muškarci stariji od 40 godina imaju manju vjerojatnost za uspjeh što se tiče začeća.

S biološkog stajališta, stručnjaci koji su radili na istraživanju objavljenom u Journal of Epidemiology & Community Health smatraju da su najbolje godine za očinstvo od kasnih 20-ih do ranih 30-ih. No, još uvijek je sasvim moguće da muškarac postane otac djeteta u 50-ima i kasnije; najstariji muškarac prema Guinnessovoj knjizi rekorda imao je 92 godine u trenutku rođenja djeteta. Naime, muškarci ne prestaju proizvoditi spermu, ali ona s godinama prolazi kroz različite genetske mutacije, što povećava vjerojatnost za oštećenja DNA sperme. To može utjecati na plodnost, kao i na zdravlje buduće djece.

Studije su pokazale da je veća vjerojatnost da će muškarci koji postaju očevi u poodmakloj dobi imati djecu s neurorazvojnim poremećajima. Studija provedena 2010. godine primijetila je da potomci muškaraca starijih od 40 godina imaju peterostruko veći rizik od razvoja poremećaja autističnog spektra u usporedbi s općom populacijom, prenosi The National News

Zdravlje sperme može ovisiti o različitim čimbenicima. To uključuje prehranu, pušenje, pijenje alkohola, rekreativno uzimanje droga i pretilost. Pušenje je povezano ne samo sa smanjenjem kvalitete sperme već i sa smanjenom količinom i pokretljivošću spermija.

Za proizvodnju optimalne sperme neophodno je jesti zdravu hranu. Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, gubitak kilograma olakšat će začeće. Neke studije sugeriraju da prehrana bogata antioksidansima također može pomoći. Također, važno je smanjiti pušenje i konzumaciju alkohola na minimum. Muškarcima se savjetuje i izbjegavanje nošenja preuske odjeće, dugo držanje prijenosnog računala u krilu, kao i dugotrajno sjedenje.

Najbolja dob za rađanje Možda te zanima... Koja je najbolja dob za rađanje prvog djeteta? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.