Roditelji 18. rujna 2024.

Tata je zabrinut: ' Moja supruga viče na našu 4- godišnju kćer svaki dan. Nekad je snimam'

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedan je tata na forumu potražio mišljenje drugih jer nije bio siguran radi li ispravno. Naime, njegova supruga viče neprestano na njihovu 4-godišnju kćer, a on zbog tog brine.

Svi mi povremeno vičemo na djecu. Ne želimo to, naravno, ali nekad jednostavno ima previše kapi koje preliju našu roditeljsku čašu. Nije to ništa sramotno, nije to nešto zbog čega bismo se trebali mrziti, misliti da smo najgori roditelji na svijetu. Možemo idući puta pokušati drukčije, mirnije, pokušati naći drugi način i to je to. I ispričati se, naravno, te objasniti djetetu.

Možda te zanima... 6 razloga zašto vikanje na djecu ustvari ''ne pali'' Vrtić

No, nekad je ipak tih prelivenih čaša malo previše. Primijetio je to kod svoje supruge jedan tata, koji se zbog njenog ponašanja malo zabrinuo, pa odlučio pitati na forumu druge roditelje je li to u redu i treba li se zabrinuti, odnosno što napraviti. Iako, on je već počeo 'bilježiti njeno ponašanje'.

Njihova kći ima četiri godine, a supruga svakodnevno viče na nju. Suprug joj je predložio odlazak na terapiju, ali to je rezultiralo samo njezinim još većim bijesom. On kaže da je njihova kći „nevjerojatna, pametna, puna ljubavi, samouvjerena djevojčica od 4,5 godine.“ Unatoč tome, njezina  mama gotovo rutinski viče na nju i lako izgubi živce.

„Ponekad viče na nju govoreći stvari poput: ‘Ti imaš poremećaj pažnje!’ ili ‘Sva si neuredna, sad ideš u kadu!'”, napisao je u svojoj objavi. „Ona viče na nju gotovo svaki dan na neki način, nekim intenzitetom, zbog nekog razloga.”

Dodao je kako ona često prijeti da će njihovoj kćeri oduzeti igračke ili joj otkazati aktivnosti ako je ne posluša. Iako se čini da su ovo uobičajene roditeljske tehnike kada se dijete loše ponaša, čini se pretjeranim da roditelj svaki dan viče na svoje dijete zbog nekih manjih neposluha.

„Pokušao sam uskočiti i intervenirati, što je uvijek rezultiralo time da je i ona vikala na mene“, rekao je. „Pokušao sam razgovarati s njom o njezinom ponašanju, predložiti terapiju itd. Nisam siguran što drugo učiniti u ovom trenutku.“

Tata je dodao još i da on i njegova supruga rade puno radno vrijeme, on obavlja većinu kućanskih poslova i koordinira odvoženje i dovoženje iz škole i druge aktivnosti za njihovu kćer. Ispričao je kako mu se čini da je njezin bijes zapravo započeo ili se intenzivirao tijekom prošle godine i pita se sad da nije problem u tom što je depresivna. Zato je počeo bilježiti njezino ponašanje.

„Već sam bilježio primjere ovakvog ponašanja i stvari koje je rekla“, napisao je u komentaru. „Zapravo sam nedavno podijelio sve to sa svojim terapeutom. Počeo sam voditi evidenciju (kako  tekstualne bilješke tako i stvarne audio snimke) još prije pola godine.”

Komentatori na Redditu su imali razne teorije što bi mogao biti izvor maminog bijesa.

Neki su pojedinci sugerirali da bi iznenadni osjećaji ljutnje mogli značiti da se nešto u njenom organizmu događa ili da se pojavila neka hormonalna neravnoteža – dok su jedni spominjali tumor na mozgu, drugi su isticali da to može biti perimenopauza, te su savjetovali tati da razmisli o tome da odvede svoju ženu na pregled, barem klasični sistematski pregled.

@honestly.kaitlyn What did I miss? #momsoftiktok #momrage #momanxiety #postpartum #adhdmom #momtruth #honestmotherhood #momsupport #momtok #postpartumanxiety ♬ SNAP - High and Fast - Rosa Linn

Drugi su se složili da bi suprugi dobro došla terapija i sugerirali da ona možda zamjera suprugu jer joj ne pomaže dovoljno. Iako je tvrdio da obavlja većinu kućanskih poslova, korisnici Reddita tvrdili su da bi trebao učiniti više kako bi joj pomogao oko njihove kćeri.

„Vaša žena treba vašu pomoć. Ako mislite da je ovo što ste nabrojali ravnopravna podjela poslova, varate se“, komentirala je jedna mama. „Vaši zadatci imaju definitivni početak i kraj. Vaši zadatci vam omogućuju da mislite i čujete vlastite misli. Vaši zadatci također ne ovise o suradnji s nekim tko tek uči o logici i posljedicama. Dakle, ako želite pomoći, nemojte se uplitati kad vaša žena rješava stvari s kćeri.“

Možda bi mnogi pomislili kako je zapravo ovo što mama doživljava i proživljava, te kako se mama ponaša, zapravo vrlo uobičajeno. Jer svi mi viknemo, gotovo redovno, zar ne? Istina, nije isto radi li se o 'običnom' vikanju nakon što vas nisu poslušali prvih šest puta ili se radi o sumanutom deranju bez određenog razloga. Svaka mama će se poistovjetiti s određenim dijelom ovog, a posebno mame koje prolaze ili su prošle kroz perimenopauzu.

Ovaj tata, zaključili su, može samo nastaviti biti podrška i poticati suprugu da potraži terapiju. On je već na dobrom putu jer prepoznaje da se njegova žena bori i treba joj više podrške, i sve dok on nastavlja preuzimati inicijativu i ostavlja joj vremena za odmor i razmišljanje, ona može se može pokušati nositi sa svojom tjeskobom i imati više strpljenja i mira u sebi.

U svakom slučaju – suosjećamo…

Možda te zanima... Vikala sam! I što sad? Stvari koji bi trebala napraviti nakon što si vikala na dijete Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.