Školarci 12. siječnja 2023.

5 posljedica posramljivanja djeteta koje ne želiš nikom

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad je situacija sasvim mirna, lako je razborito reći što je dobro, a što nije. No, kad se situacija prekomjerno zagrije, nekad je teško ispravno reagirati…

Znaš ono kad te u potpunosti izlude? Pa kad kipiš i pada ti na pamet svašta im reći! Jedna od prvih fraza koja ti padne na pamet je često nešto u stilu „Sram te bilo“ ili „Zar te nije sram?!“, bez obzira na to što znaš da to nije dobro. Iako je veliki problem baš u takvim rečenicama, dijete možeš posramiti i raznim drugim riječima i postupcima.

Uz djecu nikad ne dobijemo priručnik s uputama, ali kad bismo dobivali, sigurni smo da bi upute o posramljivanju djeteta bile istaknute crvenim slovima. Posramljivanje nikad nije dobra opcija jer im tako oduzimamo slobodu i njihovo dostojanstvo. Ono što često zaboravljamo jest da su naša djeca – ljudi. I nemamo ih pravo omalovažavati i posramljivati. Važno je zato znati ovih 5 posljedica posramljivanja djeteta.

Možda te zanima... Ne želiš odgojiti razmaženo dijete? Ovih 10 stručnih savjeta mogli bi ti pomoći u tom Vrtić

Važno je imati na umu da posramljivanje ničem ne uči dijete, nego su samo način na koji se roditelji rješavaju frustracija i „ispušu“. Batine i uvrede su najgore što možeš učiniti.

Najučinkovitiji način razumijevanja djeteta i posljedica posramljivanja je da pokušaš staviti se na njegovo mjesto. Zamisli da proliješ nešto u svojoj kući i tvoj partner počne vrištati na tebe i govoriti ti kako si nespretna. Zamisli da zakasniš na posao, a tvoj šef te – udari. Bi li išta pozitivno izašlo iz tih situacija? Ako nama to nije prihvatljivo, zašto mislimo da našoj djeci jest?

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

5 posljedica posramljivanja djeteta

  • Odgoj koji se temelji na moći i autoritetu nije dugoročno dobar. Možda ti se čini da je učinkovit u tom trenutku jer će tvoje dijete popustiti i napraviti kako kažeš. No, istina je da nije ništa naučilo i da ga tako ne poučavaš nikakvim vrijednostima. Štoviše, tvoje posramljivanje će vjerojatno rezultirati pobunom, bijesom i potrebom za osvetom.
  • Tvoje će dijete biti sklonije posramljivanju drugih. Roditelji su prvi i najvažniji djetetov uzor, pa će mu tvoje posramljivanje dati do znanja da je u redu posramiti druge. Posramljivanje će postati osnova njihovih odnosa.
  • Posramljivanje uništava vaš odnos. Kad kritiziraš ili vičeš na dijete svakodnevno, uništavaš njegovo povjerenje u tebe i stvaraš emocionalne rane. Tvoje dijete te neće vidjeti kao saveznika ili nekog kom se može povjeriti, nego kao izvor boli.
  • Posramljivanje uništava djetetovo samopoštovanje. Ovakvim postupcima možeš kod djeteta potaknuti jedino negativne osjećaje o sebi samom. Rezultat tog je da se dijete odjeća nesposobno, bezvrijedno i nedostojno ičeg. Mogu ih takve situacije jednostavno paralizirati, pa bi mogli razviti i anksioznost ili depresiju.
  • Riječi kojima posramljuješ dijete su poput proročanstva koje će se ostvariti. Ako neprestano djetetu govoriš da je glupo, veća je vjerojatnost da će stvarno dobivati loše ocjene. Ako mu govoriš da je nespretno, neće se lako opustiti i prepustiti sportu. Stvari koje govoriš djetetu programiraju njegov mozak. Ako mu govoriš da ne zna ništa napraviti kako treba, ono će jednostavno prestati truditi se.

Poštovanje je ključ

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Da bi tvoje dijete izraslo u zdravo i sretno dijete, mora imati tvoje poštovanje. Naravno, važno je imati granice i pravila, ali ako ih dijete prekrši, treba ih ispraviti s ljubavlju i mirno. Nije uvijek lako, ali tko je ikad rekao da je roditeljstvo lako?

Možda te zanima... Ako se ponašaš previše zaštitnički, djetetu ne činiš dobro! Možeš to promijeniti... Roditelji Možda te zanima... Muči li te roditeljska krivnja? Evo 7 savjeta kako je prevladati Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.