Roditelji 12. rujna 2023.

Ona je vjerno dočarala što to znači biti „glavni roditelj“ – mnoge će se poistovjetiti

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Defaultni roditelj. Ili u nekom našem prijevodu glavni roditelj. To je onaj koji je zadužen za većinu tog vezanog uz djecu. Onaj kojeg se pita sve u vezi djece. Onaj kojeg zovu uvijek. Onaj… E, taj.

Partneri i roditelji dijele odgovornosti i zaduženja. Tako bi trebalo biti i tako, nadamo se, uglavnom jest. Uvijek jedan potegne više malo u kućanstvu, drugi više izvan i tako se nekako sve balansira. No, ma koliko se trudili misliti da su sva zaduženja i obveze iste i da nema veze obavljaš li kupovinu ili mijenjaš pelene, postoji ipak neka razlika između takvih zaduženja.

Onaj roditelj koji mijenja pelene, brine za zdravlje djeteta, vodi u školu i na aktivnosti, onaj koji ide na sastanke i brine se za užine, onaj… E to je glavni roditelj. Onaj koji je jednostavno zadužen za većinu tog vezanog uz dijete ili djecu.

Možda te zanima... Očinski dopust uveden je prije godinu dana, a evo koliko ga je roditelja iskoristilo Roditelji

Nećemo si lagati, to su uglavnom i najčešće mame. A to nije lako. Najteže od svega je to što se većina tog što napravi „glavni roditelj“ – ne vidi. Za to nema dokaza niti rezultata. Osim tog, posljednjih je godina to itekako uzelo danak kod žena, mama. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je u Americi da se žene manje brinu o vlastitom mentalnom zdravlju nakon što postanu roditelji, dok se muškarci bolje brinu sami o sebi.

Jedna je mama na TikToku istaknula upravo ozbiljnost ovoga i činjenicu kako je to naporno. Koliko je zapravo iscrpljujuće biti glavni roditelj, te koliko je ugodno ne biti glavni roditelj. Inače, tate koji pripadaju generaciji milenijalaca provode tri puta više vremena sa svojom djecom nego prethodne generacije ikada. Međutim, to još uvijek nije dovoljno.

Objasnila je. 

TikTok mama Cassey Ahlas dala si je oduška u svom videu, posebno se obraćajući onim roditeljima kojima je možda bolje nego što uopće znaju, na temelju svog svakodnevnog života.

"Dopustite mi da kažem", započinje Ahlas u svom videu. “Ako možete prihvatiti bilo koji posao koji se obavlja u bilo koje vrijeme, a da ne morate brinuti o svojoj djeci ili brizi o djeci. Ako možete ustati ujutro i spremiti se za taj posao, popiti kavu, pojesti doručak u miru, ne morate spremati djecu, ne morate voditi djecu u vrtić...”

@casseysjourney #mom #dad #momsoftiktok #momlife #momtok #moms #momsover30 #momsontiktok #momsover40 #dadsoftiktok #dadsontiktok #dadsoftiktok #daddy #parent #parents #parentsoftiktok #parenting #parenthood #mother #motherhood #father #fatherhood #default #defaultparent ♬ Somewhere Only We Know - Hilman Rospandi

“Ako možete planirati i ne morate brinuti o brizi za djecu. Ako možete planirati godišnji odmor i ne morate brinuti o pakiranju svoje djece, o tome da vaša djeca imaju sve ili o pronalaženju nekog tko će čuvati dijete dok vi odmarate. Ako možete obaviti svakodnevnu životnu stvar kao što je odlazak u trgovinu, odlazak u teretanu, bilo što od toga, a ne morate brinuti o brizi o djeci, bolje zahvalite glavnom roditelju.”

Ahlas, koja priznaje da je glavni roditelj u vlastitoj obitelji, primjećuje koliko je to izazovan i iscrpljujući posao, a dolazi povrh svega ostalog što ima u životu.

“Ja sam glavni roditelj kod nas, 24 sata u danu, 7 dana u tjednu, 365 dana u godini. A ovo sr**e je stresno. To je najnesebičniji, najnezahvalniji posao pun ljubavi na planetu,” nastavila je. "Dakle, ako možete obavljati svoj svakodnevni život, svaki dan, i ne morate brinuti hoće li vaša djeca biti zbrinuta, bolje zahvalite glavnom roditelju."

Njezin je video brzo postao viralan – s više od 3 milijuna pregleda – a tisuće TikTok korisnika koji su komentirali njen video poistovjetili su se i javili sa svojim problemima kao glavni roditelji.

“Ja sam glavni roditelj. A moj muž se pita zašto sam uvijek loše volje. On nema stresa, a ja imam sve”, napisala je jedna korisnica.

Druga je čak bila daleko oštrija, smatrajući da nije istina da ne znaju: “Ne, roditelj koji nije glavni je potpuno svjestan SVEGA ovoga. Njih nije briga. To je goruća stvar.”

Nije dobro...

Nedavna anketa provedena u Americi pokazala je da je 42% anketiranih zaposlenih majki imalo dijagnozu anksioznosti i/ili depresije u 2022., u usporedbi s 28% opće populacije i 25% kolegica s posla bez djece.

Jedna studija iz 2022. pokazala je da žene u SAD-u provode oko 4,5 sati dnevno brinući se za svoju obitelj i dom, dok muškarci troše oko 2,8 sati dnevno na iste ili slične poslove.

Dakle, pokažite barem zahvalnost i razumijevanje glavnom roditelju, ako ne i dan u toplicama. Ili, još bolje, pokušajte odraditi svoj dio i pobrinite se da i vi i vaš partner imate malo vremena i slobode tijekom dana.

Možda te zanima... Tata pokupi hrpu pohvala kad ide u kupovinu s djecom i mami je pukao film Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.