Roditelji Sretna mama 28. siječnja 2023.

Znanost kaže: Mame trebaju masažu!

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame trebaju redovitu masažu. Znanost kaže da će mama biti puno manje sklona vrištanju zato što je dijete pošaralo zid nego što bi inače.

Kao mame, moramo naučiti biti dobre prema sebi. Zašto je tako teško odnositi se prema sebi barem jednako ljubazno kao i prema drugima? Mame moraju razumjeti da ljubaznost i ljubav prema vlastitom tijelu i umu pozitivno utječe na život cijele obitelji barem onoliko koliko utječe i na nas. Depresija i 'cendravi' klinci mamu mogu dovesti do ruba živaca. 

Mame su neprestano u stanju borbe ili bijega i to nam radi nered u glavi. I tu dolazi čarolija - masaža. 

Možda te zanima... Seks nakon djece: Ako mama nije sretna, nitko nije sretan i nema akcije u krevetu Roditelji

Ok, mame trebaju masažu. Ali, što nam masaža radi?

Prva riječ na koju pomisliš kad ti netko kaže masaže vjerojatno je opuštanje. Predivna lagana muzika koju čuješ samo kada si na masaži. Miris ulja i mirisnih svijeća. Maserka koja, nadam se, ništa ne govori. Opuštajuće. 

Ali, ima puno više od toga. Masaža zapravo povećava serotonin i dopamin, one sjajne hormone zbog koji se osjećaš dobro i za koje bi željela da ih možeš doživjeti svaki dan, cijeli dan. Zato se osjećaš opušteno nakon lijepe. duge masaže. 

Ne zaboravi na sve endorfine kojima masaža pomaže da se otpuste. Od ublažavanja boli do sreće, endorfini su najvažniji hormoni od svih. Onaj osjećaj kad se toliko smiješ da te vilica i trbuh bole? Hvala, endorfini. 

Možda te zanima... Muževi ženama stvaraju veći stres nego djeca? Roditelji

Ti kontroliraš 'vremenske prilike' u svom domu, zbog čega se i kaže "ako mama nije sretna, nitko nije sretan" Ako si u nevremenu jer ti je razina stresa tako visoka, svi ostali u kući izbjegavaju munje i skrivaju se od gromova. 

Ako ne želiš da ti stres i frustraciju utječu na djecu i tebe, moraš ih se osloboditi u vlastitom tijelu. Jedan od najboljih načina da se to postigne je masaža koja traje sat vremena. To nije sebično! Nije neozbiljno! 

Ne možeš pobjeći od hijene koja se zna probuditi u tebi, ali možeš učiniti pravi stvar. Nazovi i zakaži masažu odmah.

Možda te zanima... Trudnice moraju češće drijemati. Znaš li da postoji znanstveno opravdanje za to? Trudnoća
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.