Roditelji Sretna mama 13. svibnja 2022.

Seks nakon djece: Ako mama nije sretna, nitko nije sretan i nema akcije u krevetu

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje otkriva da seksualni život para doživljava najveći udarac kada su mame pod stresom zbog svojih roditeljskih vještina

"Na kauču mi stoji jastuk na kojem piše: "Ako mama nije sretna, nitko nije sretan". Sjećam se da samo ga suprug i ja gledali kad smo se oženili i nismo to baš shvaćali. I onda smo dobili bebu i odjednom je to sve imalo smisla. I tako ispada da, ako nova mama nije sretna, vjerojatno ne želi nikakvu akciju u spavaćoj sobi.", napisala je to blogerica i mama Holle Actman Becker

Svi znamo da dijete utječe na seksualni život para. Ali očigledno, ne radi se samo o tome da se osjećamo lišeno sna i istrošenosti, nego i zbog vremena. Prema novom istraživanju, kada je mama pod stresom i zabrinuta zbog svojih roditeljskih vještina, količina seksa itekako se može smanjiti.

Možda te zanima... 45 posto novih roditelja ima aktivan seksualni život dok je beba u sobi Beba

Istraživači iz Penn State intervjuirali su 169 heteroseksualnih parova koji su nedavno dobili svoju prvu bebu - prvo u šest mjeseci, a zatim ponovno za godinu dana - kako bi utvrdili koji su čimbenici najviše doprinijeli niskom seksualnom zadovoljstvu para nakon što dobiju dijete. Otkrili su da majčin stres ne utječe samo na njezino seksualno zadovoljstvo, nego i na njenog partnera.

Duhovit priručnik: 5 faza seksa nakon dolaska bebe

"Seksualni odnos je međusobno ovisan", objasnila je glavna istraživačica Chelom Leavitt iz odjela za ljudski razvoj i obiteljske studije u Penn Stateu. "Kad mama osjeća veći stres zbog roditeljstva, ne samo da je njezino seksualno zadovoljstvo smanjeno, nego je također pogođeno i seksualno zadovoljstvo tate."

Međutim, kad je tata bio pod stresom, razine zadovoljstva su ostale iste. Pa, naravno. Leavitt je rekla da to može biti zbog toga što žene uglavnom snose veću odgovornost za brigu o novoj bebi i zato što društvo stavlja veći pritisak na njih da budu "savršene".

Možda te zanima... Pismo umorne mame: 'Dragi mužu, trebam više tvoje pomoći' Beba

"Općenito, žene češće vide majčinstvo kao dio svojeg identiteta žene", objasnila je. "Kada se nove mame osjećaju umorno zbog dodatnih odgovornosti roditeljstva, one se mogu osjećati manje seksualno."

I što sada? Uđi s realnim očekivanjima i, što je još važnije, odmori se. "Pokušajte uživati ​​u iskustvima roditeljstva kako dolaze", savjetuje Leavitt.

Možda te zanima... Genijalno: U pet crteža mužu pokazala zašto se mame bude neispavane Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.