Beba Mama poslije poroda 03. studenoga 2015.

Masaža nakon porođaja regulira hormone i olakšava dojenje

masaža
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Masaža opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju, smanjuje razinu hormona stresa i povoljno djeluje na sve tjelesne sustave, osobito nakon devet mjeseci promijenjenog stanja, koje je svoj vrhunac dostiglo porođajem

Prema suvremenim istraživanjima, masaža nakon porođaja može dati važan doprinos u prilagodbi na majčinstvo. Masaža općenito pomaže u relaksaciji i olakšavanju bolova, a u razdoblju nakon porođaja, među dobrobitima su i regulacija hormona, bolji san i veći uspjeh u dojenju. Neke vrste masaža ubrzavaju i zacijeljivanje nakon prirodnog porođaja ili oporavak nakon carskog reza te pomažu da se tijelo u kraćem roku vrati u stanje od prije trudnoće. 

Pronađite tehniku koja vam odgovara

Nekim ženama više odgovara nježnija masaža, dok druge uživaju u dubljim, iscjeljujućim dodirima. Važno je pronaći stil koji vam najbolje odgovara i terapeuta kojem možete vjerovati i koji će znati tehniku prilagoditi vašem trenutnom stanju i potrebama.

Masaža opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju, smanjuje razinu hormona stresa i povoljno djeluje na sve tjelesne sustave, osobito nakon devet mjeseci promijenjenog stanja, koje je svoj vrhunac dostiglo porođajem.

Regulacija hormona 

Masaža značajno doprinosi ravnoteži hormona u razdoblju nakon porođaja. Razine estrogena i progesterona su vrlo visoke tijekom trudnoće i opadaju nakon porođaja. Razine prolaktina i oksitocina rastu kako bi olakšale dojenje. Masaža dokazano smanju razinu hormona stresa kortizola. Određena eterična ulja tome mogu pridonijeti. 

Pomoć kod dojenja

Dojenje je mnogim majkama veliki izazov, a masaža i tu može biti od koristi, jer su studije pokazale da podiže razinu prolaktina, hormona koji potiče stvaranje mlijeka. Opuštanje prsnih mišića otvara ramena i podržava laktaciju, masaža grudi direktno pomaže u olakšavanju bolova u tom području i dodatno doprinosi dojenju. 

Bolji san

Mnoge mlade majke osjećaju se iscrpljeno nakon porođaja, a briga za dijete u prvim tjednima i mjesecima također često ne ostavlja puno vremena za odmor i poravak. Masaža će smanjiti umor i poboljšati san. Studije su pokazale da se tijekom masaže povećava razina delta moždanih valova, koj isu inače prisutni u dubokom snu. Zbog toga mnogi ljudi i zaspu tijekom masaže. A dovoljno sna je jedna od ključnih stvari za oporavak nakon porođaja. Sve je lakše kad se odmorite! Jedno je istraživanje čak povezalo bolji san s bržim gubitkom sala na trbuhu nakon trudnoće.

Na Festivalu masaža u Termama Krka pronađite masažu za sebe!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.