Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 22. studenoga 2016.

Kad oba roditelja rade, djeca se brže razvijaju

djeca jaslice vrtić slikanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vrtići i 'čuvalice' bolje djeluju na razvoj govora i socijalne vještine, nego kad je jedan roditelj stalno kod kuće. U istraživanju su djeca koju ne čuvaju mame kod kuće postizale i do 10 posto bolje rezultate na svim testiranim područjima

Djeca zaposlenih majki brže napreduju nego ona čije su mame kućanice, rezultat je istraživanja Sveučilišta Oxford i Londonske škole ekonomije. Svakodnevni odlazak u vrtić ili baki i djedu poboljšava vještine poput govora, socijalne interakcije ili samostalnog odijevanja.

Majčinski strahovi od vrtića: otkrijte koji je vaš

Znanstvenici su proveli testove na četiri razvojna područja, a djeca čiji su roditelji zaposleni postizala su do 10 posto bolje rezultate. "Ovo bi trebalo umiriti roditelje i uvjeriti ih da ostavljanje djece u vrtiću neće negativno utjecati na njihov razvoj", rekao je Laurence Roope s Oxforda, jedan od autora studije.

Povratak na posao nakon porodiljnog

Kad su s drugom djecom, bolje napreduju

Zaključili su da su djeca izložena stimulativnijim aktivnostima kad su s drugom djecom, a poboljšala im se i motorika. "Čini se da veza između roditelja i djeteta nije tako ključna, pogotovo ako je roditelj umoran, nezadovoljan ili pod stresom", rekao je Laurence Roope.

U idealnim uvjetima roditelji koji rade i zarađuju dovoljno, naglasio je, pa tako dijete može sudjelovati u većem broju aktivnosti koje pozitivno utječu na razvoj.

Ovo istraživanje umirilo je savjest mnogih roditelja koji ne mogu biti kod kuće sa svojom djecom. No kako su istaknuli autori studije, važno je osigurati majkama fleksibilno radno vrijeme te kvalitetne vrtiće. 

Savjeti za roditelje: kako djetetu olakšati prilagodbu na vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.