Roditelji Sretna mama 27. listopada 2021.

'Zbog osuda okoline, osjećala sam se kao loš uzor djeci, zato što sam pet godina bila majka koja ostaje kod kuće'

Foto: Guliver/Shutterstock ; Mama koja je odlučila ostati kod kuće
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najčešći prigovor na ideju ostanka majke kod kuće su „financijski je neizvedivo“ i „to ženu zatupljuje“. Priču majke koja je odlučila ostati kod kuće, prenosimo u nastavku.

Odluka da ostanete kod kuće sa svojom djecom ili se vratite na posao je teška, a neki ljudi uopće nisu u poziciji da mogu birati. Čini se da će se, što god mama odluči učiniti, osjećati loše, a jedna mama, Rachael Pui, podijelila je svoju priču.  Rachael Pui objasnila je da je dovela u pitanje svoju odluku da ostane kod kuće sa svojom djecom kada je jedna od njezinih prijateljica rekla da smatra da će povratak na posao pomoći razvoju njezine kćeri. Rachael je objasnila da njezina prijateljica smatra da će povratak na posao njezinu kćer naučiti da bude neovisna i jaka.

Pišući za MamaMia.com.au, Rachael je rekla: "Te riječi koje je izgovorila moja prijateljica bile su prekrasne, hrabre i zvučale su mi u potpunosti istinito. Ali s druge strane, doimale su mi se kao ubod u srce i udarac nogom u trbuh, jer sam ja ona mama koja je odlučila ostati kod kuće." 

Objasnila je i da su obje rodile djecu u približno isto vrijeme, te su obje odlučile da se neće vratiti odmah u svijet rada.  
Rachael, koja je već pet godina mama-kućanica, objasnila je da je preuzela sve kućanske poslove i odgoj djece na sebe, jer njezin suprug često radi 70 sati tjedno u ugostiteljstvu.

Možda te zanima... Mama poručila kolegama: 'Porodiljni dopust nije godišnji odmor!' Beba

Objasnila je da je to bilo iscrpljujuće, čak i kada je bila bolesna jer bi njezin partner odbijao uzeti slobodan dan. Rekla je: "Shvaćala sam da je moj suprug, kao jedini primatelj plaće imao financijski teret na njegovim leđima, ali me razbjesnilo što nisam mogla dobiti ni dan bolovanja kao majka koja ostaje kod kuće."

Unatoč tome što voli provoditi vrijeme sa svojom djecom, Rachael je uznemirila sugestija da će biti bolji primjer djeci ako se vrati na posao. „Odjednom sam postala nesigurna u svojoj ulozi majke koja ostaje kod kuće. No ipak, donijela sam odluku da ostanem kod kuće-mama puna srca i bistra uma. Potpuno sam svjesna zastoja u karijeri i financijskih ograničenja, ali nikad nisam osjetila ovu čudnu želju da napustim svoju ulogu - mame kućanice."

Objasnila je da ju je ta pomisao mučila mjesecima i da se počela osjećati zbunjeno i loše.  Kad je Rachael dobila treće dijete, počela se pitati zašto ju je ovaj razgovor toliko pogodio. Rekla je: "Počela sam promatrati svoju vlastitu vrijednost. Ono što me je pogodilo je to što sam se osjećala ugroženom od pomisli da moja prijateljica postane bolji uzor svojoj kćeri nego što sam ja svojoj. Morala sam biti iskrena prema sebi kada sam rekla da sam sretna kao majka koja ostaje kod kuće. Ponovno sam se posvetila aktivnostima koje sam voljela raditi prije djece i pokrenula sam grupu za podršku roditeljima djece s ADHD-om.

"Počela sam raditi sve one stvari o kojima sam razmišljala, a koje nisam radila jer sam bila previše umorna. Na ovom putu samootkrivanja pronašla sam obnovljeni osjećaj energije. Biti sretan u svom jedinstvenom osjećaju vrijednosti jest ono što nas čini dobrim uzorom za naše djevojčice i za dječake", poručila je Rachael.

Možda te zanima... Mama kućanica pokazala mužu 'što zbilja radi cijeli dan' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.